Ramsj

Von Hardesty: Lindbergh. Flight's enigmatic hero. Gebonden, Tehabi 2002, 229 blz., van €29,95 voor €10,-. Roelants Nijmegen (024-3221734

Fraai geïllustreerde biografie van Charles Lindbergh (1902-1974), de grote Amerikaanse luchtvaartpionier die in 1927 met de eenmotorige Spirit of St. Louis als eerste de Atlantische Oceaan bedwong: van New York naar Le Bourget bij Parijs, waar honderdduizenden mensen hem opwachtten na zijn vlucht van ruim 33 uur. Vijf jaar later kwam hij opnieuw volop in de publiciteit, nu met de tragische ontvoering (en latere dood) van zijn zoontje Charles jr.

Cyril Aydon: Charles Darwin. The naturalist who started a scientific revolution. Gebonden, Carroll 2002, 326 blz., van €26,- voor €8,95. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

Het vlot geschreven levensverhaal van Charles Darwin (1809-1882), waarbij Aydon vrijelijk put uit alle boeken die de `Darwin-industry' de laatste decennia heeft voortgebracht. Aandacht onder meer voor de stand van de natuurwetenschap in de tijd van Darwin en de enorme rel die de publicatie in 1859 van The origin of species veroorzaakte. Ook bij Nayler: Reluctant saint. The life of Francis of Assisi van de historicus en theoloog Donald Spoto. Een biografie die de heilige Franciscus bevrijdt van `hundreds of years of pious iconography' en hem weer terugbrengt tot de rebelse en sociaal bewogen man die hij (volgens Spoto) was. Van €24,95 voor €9,45.

Bernard Lewis: Wat is er misgegaan? De betrekkingen tussen het Westen en het Midden-Oosten. Paperback, De Arbeiderspers 2002, 204 blz., van €17,95 voor €6,50. De Slegte

`Een genot om te lezen. Zijn geniale pen, oog voor detail en effectief gebruik van historische documenten zijn onovertroffen,' schreef de Volkskrant over deze studie van de Amerikaanse emeritus hoogleraar en nestor van de wetenschap van het Midden-Oosten. Kernvraag in het betoog: hoe kon het gebeuren dat een hoogontwikkelde islamitische cultuur die altijd openstond voor uitheemse invloeden, geleidelijk in zichzelf verstrikt is geraakt en zich heeft afgekeerd van Europa? Gebrek aan zelfkritiek, en de onwil om een scheiding tussen kerk en staat door te voeren, luidt het antwoord in een notendop.

Judi Freeman: Fauves. Gebonden, Thames & Hudson 1995, 251 blz., van €67,- voor €22,50. Premsela Amsterdam (020-6624266)

Prachtig uitgegeven catalogus van een expositie die in 1995 in Sydney werd gehouden. Aan bod komen precies 92 schilderijen uit de fauvistische school, de Parijse kunststroming uit het begin van de twintigste eeuw die zich kenmerkt door het gebruik van felle, meestal ongemengde kleuren. Een paar namen: Braque, Dufy, Matisse en Maurice de Vlaminck. Uitstekende reproducties. Bij De Bengel Dordrecht en Scheltema Amsterdam ligt nog een ander kunstboek in de ramsj: Franz Xaver Messerschmidt, 1736-1783, onder redactie van Michael Krapf. Een overzicht van de befaamde, maar niet altijd even plezierige `karakter-koppen' van de Oostenrijkse beeldhouwer. Van €58,- voor €30,-.

Victoria Finlay: Colour. Travels through the paintbox. Gebonden, Sceptre 2002, 490 blz., van €30,60 voor €9,-.

Het Martyrium Amsterdam

Een wereldwijde speurtocht naar de kleuren van de regenboog, en alles wat daarmee samenhangt: het maken van verfsoorten als gebrande sienna, lampenzwart en Indiaas geel (gemaakt van de urine van koeien die uitsluitend met mangobladeren gevoed worden), de symboliek van kleuren, de cultuurgebondenheid van bepaalde kleuren, kunstenaars en hun favoriete kleuren, etc. Fascinerend, buitengewoon leuk boek, ook door de vele reisverslagen. Bij Scheltema Amsterdam is te vinden: Wedding ceremonies van Tiziana en Gianni Baldizzone, eveneens een boek waarin kleuren de hoofdrol spelen: de met oker beschilderde gezichten van de bruiden bij de Bororos in Niger, bijvoorbeeld, en het gebruik van rode wol, barnsteen, turkoois en koraal bij de huwelijkskledij van andere volkeren. Van €50,- voor €9,95.

Pascal Boyer: Godsdienst verklaard. De oorsprong van ons godsdienstig denken. Paperback, De Bezige Bij 2002, 462 blz., van €27,90 voor €9,99. De Slegte

`Waarom hebben mensen, min of meer overal, een godsdienst? Waarom is de opmars van de wetenschap niet schadelijk voor godsdiensten? Waarom moorden mensen omwille van godsdienst? Waarom leidt godsdienst tot zoveel onverdraagzaamheid en zoveel gruweldaden? Of, zo men wil: waarom leidt hij soms tot heldendaden en zelfopoffering?' Zie hier vragen waarover de antropoloog Boyer zich in zijn veelgeprezen studie buigt, en die hij analyseert met behulp van theorieën uit de neurologie, psychologie en antropologie.

Malcolm Hillier: Bloemen. Encyclopedie voor de bloemsierkunst. Gebonden, Kosmos 2000, 512 blz., van €44,99 voor €14,99. De Slegte

Groot, dik, kleurig en vrolijk boek over de kunst van het bloemschikken. Alles over het benodigde gereedschap en de materialen, het maken van tuiltjes, boeketten, hoofdtooien en hoepels, en uiteraard de bloemen zelf: alfabetisch gerangschikt, met informatie over hun bloeitijd, lengte, verzorging en (vaak jammerlijk korte) `vaasleven'. Meer dan tweeduizend kleurenfoto's.

    • Henk Lagerwaard