PSV'ers aangeslagen, fans trots op Herdgang

Zelden was het zo druk rond het trainingsveld van PSV als vanmorgen. Honderden ouders met kinderen meldden zich tijdens de laatste dag van de schoolvakantie op De Herdgang om de spelers van de Eindhovense club een hart onder de riem te steken. PSV mocht dan woensdagavond in de halve finales van de Champions League zijn uitgeschakeld door AC Milan, voor de fans zijn de spelers en coach Guus Hiddink winnaars.

,,Eindhoven is trots op PSV'', stond op een spandoek achter een van de doelen op het oefencomplex. Een kwartier voordat de selectie van PSV met de training begon, stonden supporters in vijf rijen dik achter een lint in afwachting van hun helden. Onder luid applaus betraden de spelers het veld. Een enkeling zette handtekeningen, het merendeel van de groep liep zwijgend de mat op. De klap die AC Milan had uitgedeeld, is voorlopig nog niet uitgewerkt. Zin in het uitgestelde kampioensfeest van komende zondag leek vrijwel niemand bij PSV te hebben.

Verdediger Young-Pyo Lee en de aanvaller Jefferson Farfán hebben andere zorgen. Lee is naar Zuid-Korea, waar hij anderhalve week na de geboorte voor het eerst zijn dochtertje ziet. Farfán verblijft in Peru om afscheid te nemen van zijn inmiddels overleden grootmoeder. Ook in Zuid-Korea en Peru zullen de voetballers van PSV complimenten krijgen voor de wijze waarop de ploeg AC Milan heeft bestreden. Maar net als de PSV'ers die in Nederland zijn gebleven, zitten Lee en Farfán even niet op opbeurende woorden te wachten. Daarvoor is de frustratie van de uitschakeling nog veel te groot.

Voor de tweede keer in ruim een week wist de selectie van Hiddink favoriet AC Milan grote delen van de wedstrijd te overklassen. Maar net als na het eerste duel stond PSV woensdag met lege handen. AC Milan staat ondanks de 3-1 nederlaag in de finale tegen Liverpool.

De Nederlandse kampioen bewees in de twee wedstrijden tegen de grootmacht uit de Serie A opnieuw dat de saamhorigheid binnen de selectie enorm is. In tegenstelling tot AC Milan leunt PSV niet op de individuele kwaliteiten van een paar topvoetballers. Zoals Milan-aanvaller Jon Dahl Tomasson vorige week treffend verwoordde: ,,Het verschil met Italiaanse ploegen is dat PSV voor elkaar beweegt. In Italië beweegt iedereen alleen maar voor zichzelf.''

Volgens de Nederlanders Jaap Stam en Clarence Seedorf was AC Milan naar Nederland gekomen met de bedoeling te laten zien dat de Italianen eenvoudigweg over meer klasse beschikten. Ze gingen op zoek naar een snelle treffer, waardoor de confrontatie meteen beslist zou zijn. Eenmaal op het veld viel de tactiek van coach Carlo Ancelotti weer in duigen. PSV was de ploeg die vrijwel de gehele wedstrijd de dienst uitmaakte.

De behoudend spelende Italianen wisten zich geen raad met snelle en beweeglijke aanvallers als Farfán en Ji-Sung Park. Bovendien steeg Jan Vennegoor of Hesselink boven zichzelf uit. De spits stond aan de basis van alle treffers. In de negende minuut was hij Stam over de grond te slim af en stelde hij Park in staat het openingsdoelpunt achter doelman Dida te knallen. Halverwege de tweede helft gaf hij de bal aan Young-Pyo Lee, wiens voorzet door Phillip Cocu met een kopbal werd benut. En in de slotminuut stond `lange Jan' met een doorgekopte bal aan de basis van de 3-1 (Cocu).

Meteen na het eerste fluitsignaal van de Noorse arbiter Terje Hauge bleek het verschil in benadering tussen PSV en AC Milan. De ploeg van Hiddink ging furieus op jacht naar een doelpunt, terwijl AC Milan kalmpjes achterover leunde. Het bleek een misrekening van formaat van de Italianen. De gretige PSV'ers wonnen vrijwel elk duel en zetten het opnieuw verraste AC Milan onder grote druk.

Stuk voor stuk hadden de spelers van PSV een reden om alles te geven voor een plek in de eindstrijd van de Champions League. De opnieuw uitblinkende Zuid-Koreanen Park en Lee wisten dat het PSV van Hiddink in hun eigen land opnieuw een hype is geworden, de relatief onbekende Zuid-Amerikanen Alex, Gomes, Robert en Farfán wilden zich in de kijker spelen van hun voetbalgekke landgenoten en de middenvelders Mark van Bommel en Johann Vogel waren erop gebrand in stijl afscheid te nemen van PSV. Een dergelijke honger naar succes ontbrak bij AC Milan.

Toch deed AC Milan één ding waar het een patent op lijkt te hebben. Geduldig wachten op die ene kans. En terwijl PSV op zoek ging naar een derde verlossende treffer, sloeg AC Milan in de blessuretijd via middenvelder Massimo Ambrosini toe. Eén moment van onoplettendheid bleek fataal. De PSV'ers sloegen aangeslagen de handen voor het gezicht. AC Milan vierde opgelucht feest.

,,Deze nederlaag dragen we nog wel een paar jaar met ons mee'', stamelde Theo Lucius na afloop. Anderhalve dag later was het gevoel van bitterheid bij de supporters van PSV vanmorgen op De Herdgang veranderd in trots. De spelers hebben iets langer nodig om de wond te laten helen.

PSV 3

AC Milan 1

Ruststand 1-0. 9. Park 1-0, 65. Cocu 2-0, 90. Ambrosini 2-1, 90. Cocu 3-1. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: . PSV: Gomes; Alex, Lucius, Bouma (70. Beto) en Lee; Vogel, Van Bommel en Cocu; Vennegoor, Farfan en Park.

    • Koen Greven