Proces in VS over evolutietheorie

Is Darwins evolutietheorie de theorie over het ontstaan van het leven op aarde of een theorie?

Honderdtachtig jaar nadat Darwin ontdekte dat veranderingen in dierlijke soorten leiden tot het ontstaan van nieuwe soorten en dat onder andere de mens en de aap dezelfde voorouders hebben, staat die vraag centraal tijdens hoorzittingen in de Amerikaanse staat Kansas.

De hoorzittingen moeten het gekozen onderwijsbestuur van de staat helpen bij de beslissing wat kinderen in deze staat over evolutie moeten leren op school, zo meldt de lokale krant The Wichita Eagle.

De conservatieve meerderheid in het bestuur meent dat evolutie hoogstens als theorie mag worden gedoceerd, naast hun opvatting dat de schepper achter alles zit.

Wetenschappers boycotten de hoorzittingen omdat het een `volksgericht' zou zijn. Een advocaat voerde namens `de wetenschap' het woord in wat door journalisten werd omschreven als een ,,biologieles en politiek theater''. Pedro Irigonegaray hield de voorstanders van verandering van de biologielessen voor dat nergens in het lesmateriaal wordt gezegd dat de schepper niet verantwoordelijk is voor het ontstaan van de mens. ,,Vertelt het curriculum ergens dat wetenschap en evolutie tegenstrijdig zijn aan het geloof in God?'', vroeg hij zich af. Volgens Irigonegaray sluit het lesmateriaal nu juist geen discussie over het ontstaan van de mens uit.

Kansas is niet de enige staat waar Darwins theorie ter discussie staat: in nog eens twintig Amerikaanse staten wordt gesproken over herinrichting van de biologielessen. De staat Ohio heeft al verplicht gesteld dat leerlingen naast de evolutietheorie ook te horen krijgen dat de schepper achter het ontstaan van de mens zit.

De hoorzittingen in Kansas duren vier dagen.