Prins: karakter van 5 mei zal over zestig jaar veranderd zijn

Als Nederland over zestig jaar nog op 5 mei de bevrijding wil vieren, dan moet de betekenis van die datum worden verbreed. Dat zei kroonprins Willem-Alexander gisteren in Den Bosch aan het begin van de viering van de bevrijdingsdag.

,,Ik hoop en verwacht dat we in dat land, over zestig jaar, nog altijd een vijfde mei vieren'', zei de kroonprins. ,,Het zal nog altijd gaan om vrede en vrijheid. Maar de invulling van dat feest zal anders zijn. [...] Zonder de directe persoonlijke band met de gebeurtenissen van toen. Maar mét de overtuiging dat vrijheid het kostbaarste is wat we bezitten.''

Juist jonge mensen moeten dat besef hebben, meent Willem-Alexander. ,,Mijn generatie, die de oorlog niet heeft meegemaakt, viert haar vrijheid zonder ooit onvrijheid te hebben ervaren. We zijn een, in dit opzicht, niet geteste generatie.''

Premier Balkenende prees de toespraak van de kroonprins als een ,,heel mooi en heel persoonlijk verhaal''. Er zal nog vaak aan gerefereerd worden, denkt de premier.

TOESPRAAK pagina 7