Oproep om lief te zijn kwetst

Op last van de politie heeft de Amsterdamse kunstenaar `Lucas' op 4 mei zijn kunstwerk verwijderd van het hek van het Vondelpark. Daar had hij zestien gekleurde bordjes opgehangen met teksten als `Verboden voor joden' en `Verboden voor autochtonen'. Ook stond er op een bordje `Verboden in hokjes te denken'.

Samen vertegenwoordigen de bevolkingsgroepen op de bordjes de hele samenleving, zegt de kunstenaar. Hij wilde laten zien dat iederéén in een hokje gestopt kan worden, en dat je daarom niet in hokjes zou moet denken.

Maar buurtbewoners en parkbezoekers stoorden zich aan de `schokkende' bordjes en klaagden erover bij de politie. Na overleg met justitie sommeerde de Amsterdamse politie de kunstenaar om de bordjes te verwijderen. Hij deed dat woensdag om drie uur 's middags, ruim voor de dodenherdenking om acht uur 's avonds.

Politiewoordvoerder G. Vroland: ,,Wij vonden de bordjes discriminerend en misplaatst op 4 mei.'' De bedoeling van de kunstenaar was niet verkeerd, zegt hij, ,,maar het was niet duidelijk uitgelegd.'' ,,Mijn dochter van tien liep ook in het park en die begrijpt niets van een bordje `Verboden voor kankerlijders','' aldus Vroland.

De bordjes hebben nog geen dag op het hek gehangen. Ze werden geplaatst in de nacht van 3 op 4 mei. Het kunstwerk is nu alleen nog te bekijken op de website van de kunstenaar: www.liefzijnvoorelkaar.nl.

Daar kunnen mensen ook reageren. Iemand die zich Thijs noemt, schrijft er: `Goed initiatief, misschien iets te subtiel voor veel mensen...'

En ene `Erwin': ,,Goeie actie. Jammergenoeg zet het alleen mensen aan het denken die dat al deden.''