Onze eigen Leonardo di Caprio

Misschien wordt hij nu wel net zo beroemd als Leonardo di Caprio. De Utrechter Yannick van de Velde won deze week de Amerikaanse Young Artists Award, een soort Oscar voor jonge acteurs, voor zijn rol in In Oranje.

Die film gaat over een jongetje dat ervan droomt om in het nationale voetbalelftal te mogen spelen. Eigenlijk wilde de 15-jarige Yannick zelf ook wel voetballer worden. Maar hij was niet goed genoeg, zegt hij zelf. Dus werd het maar acteur. De fijne kneepjes van het vak leerde hij van zijn vader, filmregisseur Jean van de Velde, die hem ook een rolletje gaf in Floris. En dat heeft dus geholpen. Want grote sterren als Leonardo di Caprio en Elijah – Frodo – Wood mogen hem dan zijn voorgegaan bij de Young Artists Award, Yannick is de eerste buitenlander die de prijs wint. Hij was trouwens niet bij de prijsuitreiking aanwezig, omdat het Belgische paspoort van zijn vader nog niet digitaal te scannen was. Amerika is sinds de aanslagen op 9/11 extra streng op wie ze het land binnen laten. Dus werden de instapkaarten van Yannick en zijn ouders op Schiphol door de douane verscheurd.

    • Dana Linssen