Om oma huilen tot al het verdriet op is

Een oma gaat dood; haar spullen moeten worden opgeruimd, haar huis verkocht. Meer gebeurt er niet in Het huis van oma van Anton van der Kolk. Maar het is genoeg voor een ontroerend verslag van een elfjarig meisje.

Maloe is een doodnormaal meisje. Haar herinneringen aan haar oma zijn voor veel kinderen herkenbaar: een wandtegeltje (`Kijk naar wat je hebt, niet naar wat je mist'), een boodschappenkarretje, oma die zich net als de kinderen als clown laat schminken of oma die er opeens, tijdens een logeerpartij, vreselijk eng uitziet omdat ze haar bril heeft afgezet en haar tanden heeft uitgedaan. En – zoals veel oma's – is Maloes oma de liefste van de wereld. `Mijn oma leek op een diersoort die aan het uitsterven is. Zo lief worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig.'

De toon waarmee Van der Kolk Maloe laat praten is bedrieglijk terloops. `Het was voor het eerst dat we met ons drieën huilden', vertelt Maloe als ze vlak na de dood van haar oma samen met haar ouders is, `met onze armen om elkaar heen en onze hoofden tegen elkaar. Ik vond dat zo bijzonder. Ik wilde dat het lang zou duren. Dat we net zolang met ons drieën zouden huilen, tot al ons verdriet op was.' Het klinkt als gebabbel, maar wel wezenlijk gebabbel dan.

Tijdens het opruimen van oma's huis ontdekt Maloe dat haar vader ook minder goede herinneringen aan zijn moeder heeft. Waarom wil haar vader liever niet aan vroeger denken? `Er is hier te veel gebeurd', had hij gezegd. Ha, denkt de ervaren kinderboekenlezer, nu komen de problemen! Maar ook de onmin tussen moeder en zoon is weinig spectaculair: vader was een rebels type; ruzie met de buren; steen door de ruit; politie over de vloer. Voor een 11-jarige dochter net zo goed een belangrijke en intieme ontdekking over haar vader.

Maloe is misschien een beetje een vlak personage en helaas vertelt ze de lezer tot vervelens toe hoe lief haar oma wel niet was (nu weten we het wel, denk je na een tijdje), maar Het huis van oma is wat het is: een mooi plakje leven, zorgvuldig afgesneden.

Anton van der Kolk: Het huis van oma, illustraties Harmen van Straaten, 112 blz. 10+, Van Goor, €12,95

    • Monique Snoeijen