Noodverordening

In verband met het bezoek van de Amerikaanse president George W. Bush, morgen en zondag, hebben de Zuid-Limburgse gemeenten Margraten, Maastricht en Valkenburg een noodverordening ingesteld. De burgemeesters van de drie gemeenten zeggen dat er ,,een ernstige vrees bestaat voor verstoring van de openbare orde, mede in verband met aangekondigde grootschalige demonstraties door diverse groeperingen''.

Rond hotel St. Gerlach in Houthem waar Bush, zijn vrouw Laura en minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice logeren, hebben militairen drie kilometer prikkeldraad gelegd. Een groot deel van van de omgeving van St. Gerlach is tot verboden verbied verklaard. Bush zal zondag in het hotel ontbijten met premier Balkenende.

De snelwegen A2 en A79 zijn komende weekeinde een aantal uren afgesloten voor alle verkeer. De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, waar Bush zondagmorgen het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, is niet meer toegankelijk voor auto's.

De politiebonden ACP, NPB en VMHP ,,verbazen zich'' over ,,het gemak'' waarmee minister Remkes (Binnenlandse Zaken) ,,een miljoenen verslindende inzet'' van 1.600 agenten toestaat voor het bezoek van Bush. Ze schrijven dat dat bedrag ,,in geen enkele verhouding'' staat tot wat Remkes over heeft voor ,,de veiligheid en de gezondheid van de werknemers bij de Nederlandse politie''. Op bijeenkomsten van de politiebonden drongen leden de afgelopen weken aan op acties tijdens het bezoek van Bush, wegens het CAO-conflict dat de bonden met Remkes hebben. Maar volgens de bonden zullen in Limburg geen acties worden gehouden.