Nieuwe guppies van Van de Vendel

Je moet maar durven. Een vervolg maken op een bundel kinderpoëzie die de hemel is ingeprezen. Vorig jaar ging de Woutertje Pieterse Prijs, voor het eerst in zijn zeventigjarig bestaan, naar een dichtbundel: Superguppie van Edward van de Vendel met illustraties van Fleur van der Weel. Het duo heeft nu Superguppie krijgt kleintjes gemaakt.

Zijn de gedichten in deze bundel weer zo puntgaaf? Is het kinderlijk perspectief weer zo goed gevangen? Misschien is niet elk gedicht in Superguppie krijgt kleintjes volmaakt, al kan dat ook de gewenning zijn. Maar Van de Vendel is er weer in geslaagd om eenvoudige gebeurtenisssen uit het leven van een kind te vangen in verwondering. Zoals de verrukking van stoeien met een vriendje, de gêne bij het zien van onderbroeken aan een waslijn, de betovering van gel in je haar of de gruwel van een lippenstiftzoen. En ook Van der Weels fox-terriër met kinderlijf loopt hier weer eigenzinnig over de pagina's en geeft de gedichten af en toe een twist. Zoals in het gedicht `Parfum' waarin gewag wordt maakt van een `badkamerweerbericht' over storm en regen uit flesjes; de hond spuit dan lustig met een parfumfles in het rond, maar met een knijper op zijn neus.

Recenseren van Superguppie krijgt kleintjes is vooral de lust tot citeren. Bijvoorbeeld uit het gedicht over de lift die `walvissenliedjes' zingt: `Over honger en heimwee,/over eenzame huid./ ,,De mens die je inslikt/moet er altijd weer uit''.' Of uit het gedicht over de duif die zo dichtbij komt: `Een snavel stilte,/een bek zonder geluid./Kunnen de verhalen/je duivenkop niet uit?'

Het is niet nodig deze bundel met de vorige te vergelijken. Succesvolle kinderpoëzie moet zich voortplanten. De superguppie uit de vorige bundel was de enige vis in de kom die aan de kat ontsnapt was. Is het bij wijze van poëtica dat Van de Vendel nu in het gedicht `Kom' een wijfje achterlaat met in haar lijfje `een piepklein kommetje'? `Daar kunnen jonkies in./Dus guppie, heb je zin? Dan maak ik nu een ommetje –/wat je doen moet zul je zelf wel weten./Lief zijn, supervisje./Lief zijn./En vergeten'

Edward van de Vendel: Superguppie krijgt kleintjes, illustraties Fleur van der Weel, 64 blz., 6+, Querido, €10,95

    • Monique Snoeijen