Nederlandse occasions populair

Autokopers in de nieuwe EU-lidstaten zijn kennelijk nog niet zo kapitaalkrachtig dat ze zich nieuwe auto's kunnen permitteren. Alleen al in Polen werden vorig jaar 820.000 occasions geïmporteerd uit de westelijke EU-landen, een stijging van 490.000 (!) vergeleken met 2003. Maar tegelijkertijd daalde de verkoop van nieuwe auto's met ruim tien procent, ofwel 318.000. Nederlandse occasions zijn overigens erg in trek: vorig jaar verhuisden 240.000 gebruikte auto's naar de nieuwe EU-landen. Maar de overheden in die landen zijn er niet blij mee en hebben de grenzen voor occasions inmiddels gesloten – of getracht dit te doen. De Tsjechische regering is daarvoor al op de vingers getikt door Brussel, want zoiets druist in tegen de Europese gedachte. De doorsnee leeftijd van geïmporteerde gebruikte auto's in Tsjechië is 6,4 jaar, maar het gemiddelde voor het hele wagenpark van de Tsjechen is 13,5 jaar.

    • Wim Oude Weernink