Meteo Consult in handen van Britten

Het Nederlandse weerbedrijf Meteo Consult is overgenomen door het Britse persbureau The Press Association. Meteo hoopt hierdoor binnen enkele jaren bij de grootste drie weerbedrijven ter wereld te horen.

Meteo Consult werd in 1986 opgericht door Harry Otten, die tussen 1982 en 2001 weerman was bij onder meer het NOS Journaal en RTL Nieuws. Het in Wageningen gevestigde bedrijf heeft honderdvijftig werknemers en heeft dochterondernemingen in België, Duitsland en Spanje. Ook heeft het samenwerkingsverbanden in de Verenigde Staten, Zweden en met The Press Association in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Otten is Meteo Consult veruit het grootste weerbedrijf van Europa. In Nederland heeft het een marktaandeel van 70 procent van de commerciële weermarkt in handen. Ook deze krant koopt weerinformatie van Meteo. Het KNMI is een overheidsbedrijf en heeft sinds 1999 geen commerciële activiteiten meer.

Tot de overname, die eerder deze week beklonken werd, was de helft van de aandelen van Meteo Consult in handen van Otten. De andere helft was van twee werknemers van het eerste uur en uitgever Wegener. ,,Voor Wegener was het altijd altijd iets kleins'', zegt Otten. ,,Waarop ik dan zei: zorg dat het iets groots wordt.''

Na de overname houdt Otten zelf 15 procent van de aandelen. Hij blijft directeur van het bedrijf. De overige 85 procent van de aandelen komt in handen van The Press Association. De grootste twee weerbedrijven ter wereld zijn het Amerikaanse (tv-station) The Weather Channel en het Japanse Weathernews. Otten: ,,We streven naar een plaats bij de eerste drie. Maar ik heb niet gezegd naar welke plaats.''

Meteo Consult verdient geld met het verstrekken van weersverwachtingen via radio en televisie. Daarnaast wordt de informatie over het weer ook via teletekst, internetsites en SMS-diensten verspreid. Aan de bouwsector en de maritieme sector verstrekt Meteo Consult specifieke informatie.

Vorig jaar stelde Otten nog bij de vijf grootste weerbedrijven te willen gaan horen. Nu heeft hij dat streven dus naar boven bijgesteld. Otten zegt te hopen de groei ,,nog mee te mogen maken als bestuurder. Ondanks mijn functie kijk ik 's ochtends op kantoor als eerste naar de weerkaarten. dat blijft erin.''