Loudon Wainwright III

De nieuwe cd van Loudon Wainwright, Here Come The Choppers, is vernoemd naar de oorlogssfeer in Amerika. Ook voor het nummer No Sure heeft hij zich laten inspireren door recente gebeurtenissen. Het ontstond tijdens een metrorit in de buurt van het voormalige WTC in New York, Wainwright beschrijft de metro als `river Styx'.

Bij de opnamen van zijn 21ste cd kreeg Wainwright hulp van gelauwerde muzikanten als Bill Frisell (gitaar), Jim Keltner (drum) en Greg Leisz (steelguitar, mandoline). Ze spelen rustige liedjes met vaardige instrumentale omlijsting, in ingehouden country-stijl of met een iets stekeliger rock-'n'-roll-timbre. Wainwright flitst tussen heden en verleden: liedjes over zijn opa, over Fred Rogers en Hank Williams, maar ook over zijn dochter Lucy, en over `Satan's Country'. Het klinkt degelijk, maar een beetje mat. Verbetenheid en venijn zijn minder voorhanden dan op eerdere platen. Zijn stem heeft vaak een sentimenteel randje, en niet het sarcasme dat we van Wainwright kennen.

Loudon Wainwright III. Here Come The Choppers (GEL 4090). Wainwright is te zien: 6/5 Nighttown, Rotterdam; 7/5 Tivoli, Utrecht.

    • Hester Carvalho