Liever dood dan laf

Fotograaf Martin Roemers sprak met veertig oorlogsveteranen. Commandant Edward Hamilton kreeg te maken met soldaten die zichzelf verwondden, zodat ze naar huis konden.

,,Ik ben opgeleid op de militaire academie Westpoint. Ik werd bataljonscommandant van het Eerste Bataljon van het 357e Infanterie Regiment van de Negende Infanterie Divisie. Onze drie motto's van Westpoint waren Plicht, Eer en Vaderland en volgens die principes heb ik altijd geleefd. Lafheid is voor mij erger dan de dood. Ik ben zelf drie keer gewond geraakt. De laatste keer kreeg ik een granaatscherf in mijn gezicht.

,,Als commandant had ik te maken met soldaten die zichzelf verwondden, zodat ze naar huis konden. Er was bijvoorbeeld iemand die zijn teen eraf schoot. Ik zorgde er dan voor dat zo'n soldaat voor de krijgsraad kwam en veroordeeld werd tot dwangarbeid. Ik had een compagniescommandant die niet meer aan het front wilde dienen. Hij zei dat hij persoonlijk wel moedig was, maar moeite had met de dood van zijn ondergeschikten. Ik heb hem gedegradeerd tot soldaat en teruggestuurd naar het front. Dan kon hij zijn moed tonen zonder gebukt te gaan onder de verantwoordelijkheid voor anderen.''

Dit is de derde foto uit een serie portretten van oorlogsveteranen. De eerste twee afleveringen stonden in de krant van 4 mei. Op 6 juni verschijnt het boek `De eindeloze oorlog' met alle veertig portretten die Roemers maakte.