Hamas wint terrein op Fatah

De politieke beweging van de Palestijnse president Abbas, Fatah, is als winnaar te voorschijn gekomen in gemeenteraadsverkiezingen in de Gazastrook en op de bezette Westelijke Jordaan-oever. Maar de overwinning van Fatah is minder groot dan Abbas had gehoopt, want de moslimfundamentalistische organisatie Hamas won meerderheden in voormalige Fatah-bolwerken, zoals Rafah en El-Bureij in de Gazastrook en Qualqilya op de Westelijke Jordaan-oever.

Volgens officieuze, voorlopige gegevens won de seculiere Fatah in 55 plaatsen en de islamitische Hamas in 30. Het gaat om de derde ronde van gemeenteraadsverkiezingen die in fasen worden gehouden. Hamas, die zijn grote populariteit wil omzetten in bestuurlijke macht in het Palestijnse politieke systeem, beschouwt de overwinningen in Rafah op de grens met Egypte en Qalqilya op de bestandsgrens met Israël als doorbraken. Eerdere verkiezingen werden door Hamas geboycot, maar de organisatie doet nu wel mee.

In Rafah en Qualqilya zullen nu de lijsttrekkers van Hamas gekandideerd worden voor het burgemeesterschap. In Rafah, een verarmd, chaotisch grensstadje omringd door vluchtelingenkampen en zwaarbewaakte joodse nederzettinngen, is dat Isa Ali Mashar(1954), een ingenieur in dienst van de VN-organisatie voor de hulp aan Palestijnse vluchtelingen(UNWRA). Hij is mede-oprichter van Hamas, een organisatie die door de Verenigde Staten op de lijst van verboden terreurorganisaties is gezet. Volgens Mashar moeten internationale hulporganisaties en de Europese Unie het verkiezingsresultaat accepteren en ,,hem en de andere Hamas-gemeenteraadsleden behandelen als legitieme, democratisch gekozen vertegenwoordigers van de Palestijnen en niet als terroristen.'' Mashar zegt te verwachten dat hij ,,goede contacten zal opbouwen met plaatselijke vertegenwoordigers van de Europese Unie.''

De gemeenteraadsverkiezingen worden nauwgezet gevolgd in verband met de komende Palestijnse parlementsverkiezingen in juli. Volgens het Palestijnse onderzoekscentrum Khalil Shakaki kan Hamas rekenen op ongeveer 30 procent van de stemmen.