Geplukte soep

Het is nu de goede tijd om zuring te plukken. Pluk de zuring niet langs de snelweg maar zoek een schone plek in de natuur. Pluk vooral de kleinste blaadjes. Kleine blaadjes zijn mals en hebben een delicate licht zure smaak. Grotere bladen hebben al taaie nerven en zijn ongeschikt om in de keuken te worden gebruikt.

Vandaag een recept voor Poolse zuringsoep. Snipper de gepelde ui. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui in ongeveer 10 minuten op een vrij lage hittebron zacht en glazig. Voeg de zuringblaadjes toe en laat ze slinken. Roer de bloem erdoor en bak de bloem enkele minuten mee. Voeg al roerend bij kleine scheutjes tegelijk de kippenbouillon toe en breng alles aan de kook. De soep is praktisch klaar. Breng de soep op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Schep de soep in diepe borden of kommen. Voorzie de zuringsoep van een flinke eetlepel crème fraîche. Strooi een beetje fijngeknipte bieslook op de room.

Morgen: kruidige vijgen.

    • Anne Scheepmaker