`Geen misbruik door Jackson'

Twee mannen die volgens de openbaar aanklager in de zaak tegen de Amerikaanse zanger Michael Jackson zijn misbruikt door de zanger, hebben gisteren ontkend door de popster te zijn lastig gevallen.

De 46-jarige Jackson wordt beschuldigd van misbruik van een 13-jarige jongen, mishandeling en samenzwering. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een maximale gevangenisstraf van 20 jaar krijgen. De popster ontkent alle beschuldigingen.

Wade Robson (22) en Brett Barnes (23) kwamen in de jaren negentig regelmatig op Jacksons landgoed Neverland in Californië. Ze erkenden dat ze bij de zanger hadden gelogeerd, bij hem in bed hadden geslapen, maar ontkenden dat er iets was gebeurd. Beiden ontmoetten de zanger toen hij op tournee in Australië was, en kwamen tot enkele jaren geleden bij hem op bezoek.

De Australiër Robson, choreograaf presentator op muziekzender MTV, logeerde in 1989 meer dan twintig keer bij Jackson. Ze speelden videospelletjes, keken in bed films, spraken en hadden kussengevechten, zo vertelde hij in de rechtbank. Op de vraag van Jackons advocaat Mesereau of Jackson hem had misbruikt, antwoordde Robson ,,absoluut niet''.

Een voormalig huishoudster van de zanger, de moeder van een jongen die na een schikking miljoenen kreeg van Jackson, had gezegd dat ze Robson en Jackson samen had zien douchen. Robson zei dat dit nooit was gebeurd.

Ook Barnes, eveneens afkomstig uit Australië, logeerde vaak bij Jackson die hij ontmoette toen hij vijf was. Getuigen hadden verklaard dat de popster Barnes op ongepaste wijze had aangeraakt. ,,Ik zeg u dat er niets is gebeurd'', aldus Barnes.

Met de getuigenissen van Robson en Barnes – en komende week waarschijnlijk ook de acteur Macaulay Culkin, bekend uit de Home Alone-films – probeert de advocaat van Jackson aan te tonen dat er geen patroon is van stelselmatig kindermisbruik, zoals de openbaar aanklager beweerd. Die beëindigde eergisteren zijn pleidooi na de verklaringen van meer dan 80 getuigen. ,,Het bewijs is overweldigend'', concludeerde Tom Sneddon zijn requisitoir.

De verdediging van Jackson had aan de rechter gevraagd om de zaak te seponeren omdat het bewijs indirect was. De rechter meende echter dat het aan de twaalfkoppige jury is om te besluiten of het bewijs bijdraagt aan de zaak tegen Jackson. Het proces zal nog enkele maanden duren.