Een van alle ingrediënten voorziene giallo

In Italië is Ik dood een zeldzaam succes. Van het vuistdikke boek zijn inmiddels zo'n twee miljoen exemplaren verkocht en voorlopig houdt die verkoop aan. Kwaliteit of toeval? In elk geval heeft de sterstatus van de auteur er ongetwijfeld veel mee te maken. Giorgio Faletti is een televisiepersoonlijkheid, advocaat en autocoureur. En nu dus bestsellerschrijver.

Ik dood is een van alle traditionele ingrediënten voorziene `giallo' – zoals men thrillers in Italië noemt – over een seriemoordenaar die zijn slachtoffers van hun gezichtshuid berooft. Er is een onzekere held die gaandeweg in zijn rol moet groeien, een beeldschone vrouw die als een jonkvrouwe gevangen zit, een anonieme bloeddorstige gek die vermoordt en verminkt en maar zelden contact opneemt met de buitenwereld, een domme booswicht die de held voortdurend in de wielen rijdt en het geheel speelt zich af op een zonovergoten exquise locatie: Monte Carlo.

Daarmee is de roman in Italiaanse ogen wellicht sterk en kleurrijk, maar vanuit het noorden bekeken lijkt het toch wat operetteachtig, met allerlei theatrale effecten die de auteur maar moeizaam binnen de grenzen van een acceptabele regie weet te houden. De boze, foute Amerikaanse militair die zijn ene dochter wil wreken en de andere gijzelt, valt lekker in het anti-Amerikaanse pulletje, maar blijft meer een kwade sprookjesdraak dan een personage in 3-D. Ook in stilistisch opzicht komt Faletti nog wat beheersing tekort. Hij is wijdlopiger dan aangenaam is.

Maar toegegeven, de horror van een verminkende seriemoordenaar met een bizar motief werkt nog altijd uitstekend, ook als het geen Hannibal Lecter is. De `Niemand' die naast zijn slachtoffers `IK DOOD' signeert – in bloed uiteraard – houdt de lezer in de greep totdat bekend wordt wie hij is. Dan volgt de jacht en de onthulling van 's mans motieven en zakt het boek definitief in. Tot die tijd is het toch dik vierhonderd bladzijden gezellig griezelen geblazen.

Giorgio Faletti: Ik dood, The House of Books, 544 blz. €18,50. Vertaald door Angelo Hazarabedian.

    • Gert Jan de Vries