Doorstart voor Theaterfestival in Amsterdam

Het vorig jaar opgeheven Theaterfestival wordt eind deze zomer alsnog gehouden in Brussel en Amsterdam, na een reddingsactie vanuit België. Curator Cis Bierinckx maakte een selectie van negen voorstellingen.

Het festival, waarop de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen worden getoond, werd vorig jaar september na twee negatieve subsidieadviezen opgeheven. Directeur Arthur Sonnen en zijn staf werden door het bestuur ontslagen. De kleine Vlaamse poot van het festival bleef echter bestaan, gesubsideerd met Vlaams overheidsgeld.

De organisatie in België is `licht', aldus de Vlaamse festivalleider Michel Price. ,,Een mobiel, een laptop en ikzelf. Zo moet het in Nederland ook kunnen.'' Of het festival volgend jaar weer zal plaatsvinden is nog niet bekend. Price hoopt op subsidie die staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) heeft gereserveerd voor Vlaams-Nederlandse samenwerkingsprojecten. ,,Verder kunnen we veel met gesloten beurzen doen: het Brusselse Kaaitheater en de Amsterdamse Stadsschouwburg bieden gratis onderdak aan het festival. Voorheen moesten we de zaalruimte huren.''

Voor dit jaar vond Price aansluiting bij een Nederlands initiatief voor een doorstart. Vijf partners (De Amsterdamse Stadsschouwburg, belangenorganisatie VNT, Bureau Promotie Podiumkunsten, het Holland Festival en het Theaterinstituut) zijn bezig met de oprichting van een nieuw festival. Met ad hoc subsidie van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing organiseren zij een klein interim-festival van 5 tot en met 10 september in Amsterdam.

De selectie van het Theaterfestival, die curator Cis Bierinckx woensdag bekendmaakte, bestaat uit: Kruistochten (Toneelgroep Amsterdam), Bezonken rood (Ro Theater), 4.48 Psychose (ZT Hollandia), Dragelijk (NTGent/ Schauspielhaus Zürich), De kamer van Isabella (Needcompany), Forgeries, Love and Other Matters (Damaged Goods), Brand (Ceremonia), Zeg het maar, of heb je liever dat wij het zeggen? (Het Net) en Galapagos (Abattoir Fermé).

,,De eenvoudigste en populairste oplossing zou zijn om apart een Vlaams en een Nederlands festival te organiseren, vertelt Price. ,,Maar dat wilden we niet. Wij geloven in een groot festival voor het hele Nederlandse taalgebied.''