De vrijheid van Euroshopper-chips

Tim is de voorman van de Rotterdamse rapgroep VSOP. ,,Ik ben volledig gedesïntegreerd.''

Ooit had rapper Tim Beumers (29) uit Spijkenisse, voorman van rapgroep VSOP en winnaar van de MTV Spitt Battle in 2003, een vaste baan waarbij hij van vroeg in de ochtend tot laat in de middag cijfertjes moest invoeren. En hij weet nog precies hoe dat voelde.

,,Ken je dat beeldje van kunstenaar Dadara, de grey man? Dat is prachtig, het straalt precies die onderdrukking uit die je als slaaf van de maatschappij voelt. Vooral als het winter is en het buiten donker is wanneer je naar je werk gaat en het ook donker is wanneer je weer naar buiten komt. Je kunt toch als mens niet alleen vrij zijn wanneer het donker is? En dan zat ik daar, de hele dag te staren naar een parkeerplaats naast de snelweg.''

Het is half vijf op een zonnige donderdagmiddag en de rapper zit in een wijd hangende grijze joggingbroek, een simpel wit T-shirt en roodwitte Nike-schoenen die perfect kleuren bij het plastic tasje van supermarkt Edah dat tussen zijn benen staat (,,Dat is geen toeval, ik loop altijd met plastic tasjes die bij mijn outfit passen'') ontspannen onderuit op een bankje bij het Rotterdamse Eendrachtsplein. Om hem heen de ontluikende lente: nonchalant rondhangende jongens die de voorbijdeinende damesbillen nafluiten en blowende skateboarders die elkaar aftroeven met hun kunstjes.

Tim verkruimelt wat hasj en mengt het in zijn hand met tabak. Hij vertelt dat het goedkope Nederlandse hasj is, ,,want dan kan ik voor tien euro vier dagen lang joints draaien.'' Sinds hij zijn vaste baan opzegde en zich volledig op zijn carrière als rapper begon te richten, is hij er financieel fors op achteruit gegaan. Voor deze rapper geen Bentley met glimmende wieldoppen, maar een strippenkaart. En hij kan er geen moment mee zitten.

,,Ik ben volledig gedesïntegreerd, ik vind het gelul dat de mens gemaakt zou zijn om te werken. In een vorig leven ben ik denk ik een rastafari geweest: ik haat werken, ik hou van billen en ook wel van een blowtje. Ik heb niet zoveel geld nodig, zolang ik mijn huur en mijn eten kan betalen en wat gratis kleren kan regelen Voor mij is vrijheid het belangrijkst. Wanneer ik die goedkope chips van Euroshopper eet, smaakt het net of ik in Zuid-Frankrijk zit.''

Hij maakte de afgelopen jaren naam voor zichzelf in talloze rapbattles, competities waarbij rappers elkaar verbaal de loef proberen af te steken met rapteksten die ter plekke worden geïmproviseerd. Tim is een imposante rapper, niet alleen door zijn forse omvang, maar ook door de agressie waarmee hij tijdens dergelijke battles zijn woorden in de microfoon slingert, en verzamelde moeiteloos de scalps van talloze tegenstanders. Het leverde hem een haast onaantastbare status op als de rauwe held van de havenstad. Hij vertelt dat hij zijn succesvolle collega's Lange Frans en Ali B, met wie hij beiden bevriend is, bijna dagelijks moet verdedigen tegen rapfans uit Rotterdam. Met een vet aangezet Rotterdams accent: ,,Die komen dan naar me toe en zeggen: `Waarom zie ik de hele tijd die kanker-Amsterdammers op tv? Jij maak toch goeie muziek, jij ken toch ook zo op tv?''

Troosteloze gimmick

Nadat hij in 2003 de finale van de MTV Spitt Battle won, werd hij door het hele land gevraagd om programma's en debatten op te luisteren met zijn battle-kunsten. Hij kreeg er al gauw genoeg van, het werd een wat troosteloze gimmick. ,,Het heeft me wel aandacht van de media gebracht, maar dat leidde er vooral toe dat ik voor allemaal lompe schnabbels gevraagd werd. Allemaal mensen die vroegen of ik voor honderd euro een hele avond naar een debat wilde luisteren en dat aan de avond even kon samenvatten in een raptekst. En je wordt ook in een hokje geplaatst, alsof je een schreeuwlelijk bent die verder niets te melden heeft. Die hype heeft er vooral voor gezorgd dat ik het niet eens meer leuk vind om te freestylen [ter plaatse teksten te verzinnen, red.].''

Een mooie illustratie van de hijgerige manier waarop de hele wereld zich ineens op zijn kunstvorm stortte, vindt hij zijn contact met de productiemaatschappij van het recent begonnen televisieprogramma DeBattle, waarin rappers aan de hand van een actueel onderwerp met elkaar een battle aangaan. Samen met Lange Frans werd Tim gevraagd als gast voor de pilot-uitzending, waarbij ze hun expertise op het gebied van battles uitvoerig hebben gedeeld met de programmamakers. ,,En ineens was het op televisie. Ik heb toen op een hiphopwebsite geschreven: `Oh leuk dat ik het ook weet'. Toen belde de NPS me wel op. Mensen willen geld verdienen met hiphop maar ze hebben nergens verstand van, dus komen ze bij ons alle informatie halen. Maar als er dan geld is, en het hele land wordt volgeplakt met posters, hoor je niets meer van ze.''

Vorig jaar bracht Tim samen met zijn groep VSOP het album Huiswerk uit, dat aanvoelde alsof de luisteraar stiekem mee mocht genieten van een gemiddeld avondje in de studio bij Tim en zijn vrienden, terwijl het bier, de wiet en de microfoon gemoedelijk werden rondgegeven. Het klonk professioneel, maar straalde ook de overrompelende passie uit van de hobbyist. En voor Tim is zijn werk met VSOP ook meer een hobby, al was het maar omdat bij elk optreden de opbrengst met zeker negen man gedeeld wordt. ,,Niet iedereen in de groep heeft dezelfde visie op hoe serieus ze met hiphop verder willen gaan. En het is ook rap voor rappers, het draait bij ons om skills, om wat je kan met klanken. Tientallen zinnen achter elkaar met steeds dezelfde vier klanken die op elkaar rijmen, of juist ineens een andere klank, en dan weer terugkomen bij dat ene schema wat je een paar zinnen eerder gebruikte. Maar dat hoort niemand, daar krijg je echt geen waardering voor. Ja, toen we op een bijeenkomst van dichters moesten optreden. Mannen van achter in de vijftig die helemaal los gingen: `Shakespeare liet ook hele zinnen op elkaar rijmen!'''.

Voor zijn solo-debuut is hij juist bewust wat simpeler gaan rappen. Hij heeft veel waardering voor de manier waarop Ali B, een technisch weinig complexe rapper, zijn teksten zo eenvoudig en direct houdt dat de massa hem kan volgen. ,,Ik wil mensen bereiken, ik wil dat ze dingen horen die ik heb geschreven. Ik wil ook dat die moeder in Groningen mijn muziek leuk vindt, en hoort dat ik erover heb nagedacht.''

Het album laat een rustigere kant zien van de battlekampioen Tim `King of the Ring' Beumers, naast zijn mildere rapstijl ook zijn onderwerpkeuzes, zoals een nummer gericht aan zijn moeder en een langzaam, emotioneel geladen nummer waarin de rapper zijn luisteraars met al hun problemen een hart onder de riem steekt. ,,Dat zijn ook eerder dingen waar je over rapt wanneer je niet met nog vier andere rappers op een track staat.''

Liefde voor eten

Hoewel hij voor het vrolijke nummer `Bolle' over zijn gewicht en liefde voor eten al een clip-scenario in zijn hoofd heeft – ,,Dan mogen alle dikke kinderen mee komen zingen en ga ik met van die dikke wijven in een modderbad liggen'' – weet hij niet of hij daar ook daadwerkelijk een single van uit zal brengen. ,,Ik heb eigenlijk geen idee of er wel een single op dit album staat, dat boeit me ook niet. Je moet dan vaak een ander nummer maken dan wat er verder op je album staat om zo via airplay aandacht te krijgen voor je album. Dat is een vorm van jokken om de waarheid boven tafel te krijgen. En `Bolle' zou ik ook niet als eerste single willen uitbrengen, dan kom ik nooit meer af van mijn imago van grappige dikkerd, terwijl als ik eerst een serieus nummer uitbreng het later wel kan. Dan ben ik iemand die normaal kan nadenken en die ook een grappige kant heeft.''

Natuurlijk vindt Tim het een eer dat hij in de nationale scene hoog staat aangeschreven als battlekoning. Maar, zo zegt hij, de begenadigde Braziliaanse voetballer Ronaldinho zou er ook flink de pest in hebben als hij alleen maar bekend stond als die speler die zo goed een bal kan hooghouden. ,,Het ziet er wel mooi uit allemaal, maar tijdens een voetbalwedstrijd heb je er geen fuck aan.''

De komende weken, maanden, wil Tim laten zien dat hij, zonder zich aan de wetten van de muziekindustrie aan te passen, ook kan scoren. Het is het enige waar deze gereïncarneerde rastafari wel hard voor wil werken.

`De Hoogste Tijd' (Walboomers, WBH005) ligt vanaf deze week in de winkel.

    • Saul van Stapele