`Burgmans mogelijk eerder weg bij Unilever'

President-commissaris Antony Burgmans is bereid eerder te stoppen bij Unilever dan in 2007, wanneer zijn termijn afloopt. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag. Burgmans zou in een besloten bijeenkomst met grote beleggers gezegd hebben dat hij bereid is vervroegd plaats te maken voor een opvolger. Beleggers en analisten dringen daar op aan sinds Burgmans zijn positie als co-voorzitter van de raad van bestuur verruilde voor die van chairman van het Unilever-bestuur, een soort president-commissaris.

Volgens een woordvoerder van Unilever, bekend van merken als Magnum, Omo en Dove, is het bericht ,,puur speculatie''. Hij zegt dat het voedings- en zeepconcern zoekt naar een nieuwe president-commissaris, ,,maar pas voor de opvolging van Burgmans in 2007''.

Unilever publiceerde vanmorgen de cijfers over het eerste kwartaal. Het concern had in Europa opnieuw last van de prijzenoorlog tussen de supermarkten en de felle prijsconcurrentie tussen producenten van voedingsmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging. De afzet in West-Europa daalde met 2 procent. Daar stond een stijging van 4 procent in Noord- en Zuid-Amerika tegenover.

De omzet steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,3 procent tot 9,3 miljard euro. Unilever profiteerde van het feit dat de supermarkten in de eerste drie maanden van dit jaar vijf dagen meer open waren dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De nettowinst steeg met 22 procent tot 981 miljoen euro, meer dan analisten hadden verwacht. In dit cijfer is een eenmalige bate opgenomen van 73 miljoen als het gevolg van het afstoten van enkele bedrijfsonderdelen in Europa en Zuid-Afrika. De bedrijfswinst voor rente, belastingen en bijzondere posten steeg met 8 procent tot 1,4 miljard euro.