Burgemeester niet vervolgd

De Mexicaanse regering heeft eergisteren alle aanklachten over machtsmisbruik tegen de burgemeester van Mexico-Stad laten vallen.

Daardoor mag burgemeester Andrés Manuel López Obrador toch deelnemen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Bij een vervolging mocht dat niet. López Obrador wordt gezien als een van de grootste kanshebbers om president Vicente Fox op te volgen. In peilingen ligt hij 10 tot 15 procent voor op zijn tegenkandidaten.

Begin vorige maand had het Mexicaanse Congres López Obrador ontdaan van zijn immuniteit.De burgemeester werd ervan verdacht de bouw van een weg naar een ziekenhuis te hebben toegestaan ondanks een gerechtelijk verbod daarvoor. Het Mexicaanse openbaar ministerie noemde dat een minachting van de rechterlijke macht.

Door de beslissing om López Obrador niet voor de rechter te brengen, geeft president Vicente Fox nu toe aan de massale straatprotesten van aanhangers van de burgemeester. Anderhalve week geleden kwamen honderdduizenden mensen op straat om te betogen tegen de vervolging. Fox werd ervan verdacht dat hij probeerde om de presidentskandidatuur van een belangrijke rivaal te blokkeren. Het kamp van López Obrador sprak van een politieke vervolging. President Fox mag zelf niet deelnemen aan de verkiezingen, maar heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken naar voren geschoven als kandidaat.

Eerder had Fox geprobeerd een einde te maken aan het tumult door de aanklager in de zaak tegen López Obrador te ontslaan. Fox zei dat een nieuwe openbare aanklager ,,de zaak volledig opnieuw kon onderzoeken en ondertussen de politieke harmonie in het land kon proberen te bewaren''. De nieuwe aanklager zegt nu dat López Obrador de wet heeft overtreden, maar brengt hem niet voor de rechter ,,omdat het niet duidelijk is wat de straf zou zijn als López Obrador zou worden veroordeeld''.

López Obrador is enorm populair. Hij wordt gezien als een harde werker die het opneemt voor de verschoppelingen. Dagelijks houdt hij een spreekuur voor de inwoners van de stad. De burgemeester heeft de reputatie een eerlijk man te zijn. Onder zijn bewind is de hoofdstad met twintig miljoen inwoners veiliger geworden. Tegenstanders van López Obrador noemen hem een populist.

De burgemeester van Mexico-stad juichte tijdens een persconferentie gisteren de beslissing toe en sprak zijn waardering uit voor de steun van zijn aanhangers. Aanstaande maandag zal hij zijn plannen voor Mexico-Stad en voor zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen bekendmaken. Vrijdag staat er een ontmoeting met president Fox op het programma.