Boekwinst voor Philips bij verkoop `kaarten'

Elektronicaconcern Philips heeft zijn belang in de Amerikaanse routekaartenproducent Navteq teruggebracht van 37,1 tot 3,5 procent. De verkoop van 30 miljoen aandelen van het aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq genoteerde bedrijf leverde Philips 870 miljoen euro op. De transactie resulteert voor Philips in een boekwinst van 680 miljoen euro, die zal worden geboekt in het tweede kwartaal van dit jaar.

Philips biedt ook het overgebleven belang van 3,5 procent in Navteq te koop aan. Gegadigden kunnen daar de komende 30 dagen op bieden. Als ook deze transactie slaagt, levert die Philips nog eens 90 miljoen euro op, waarvan 70 miljoen euro boekwinst.

Navteq is één van de grootste aanbieders van routekaarten voor navigatiesystemen ter wereld en kreeg vorig jaar een beursnotering. Bij die gelegenheid bracht Philips zijn belang al terug van 84 naar 37,1 procent. Belangrijkste concurrent van Navteq, dat vorig jaar een omzet van 393 miljoen dollar (304 miljoen euro) behaalde, is het Belgische Tele Atlas.