Blair premier ondanks fors zetelverlies (Gerectificeerd)

Tony Blair blijft premier van Groot-Brittannië, maar zijn positie is na de verkiezingen van gisteren verzwakt. De meerderheid van zijn Labour-partij in het Lagerhuis is geslonken van 167 tot naar verwachting 66.

Het is niettemin de derde achtereenvolgende keer dat Labour een meerderheid van de zetels in het parlement heeft. De Conservatieven en de Liberaal-Democraten wonnen beide wel, maar minder dan ze hadden gehoopt.

Blair, de eerste Labour-premier uit de geschiedenis die een derde achtereenvolgende termijn wint, toonde zich vanochtend opgelucht met zijn zege. Maar hij erkende dat zijn omstreden besluit om mee te doen aan de inval in Irak het electoraat had verdeeld. ,,Ik hoop dat we weer één kunnen worden en naar de toekomst kunnen kijken'', aldus Blair na zijn eigen herverkiezing in het Noord-Engelse district Sedgefield.

In het nieuwe Lagerhuis, dat 646 zetels telt, kan Labour rekenen op ruim 350 zetels, de Conservatieven op een kleine 200. De Liberaal-Democraten komen uit op ongeveer zestig zetels, hun beste resultaat in tachtig jaar.

De Labour-partij wist ruim 36 procent van de kiezers aan zich te binden, slechts weinig meer dan de Conservatieven die zo'n 33 procent van de stemmen kregen. De Liberaal-Democraten, die traditioneel door het districtenstelsel minder zetels behalen dan hun aandeel in de stemmen, kwamen uit op bijna 23 procent.

De definitieve uitslag was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend, omdat de stemmen in enkele districten opnieuw moesten worden geteld. Bovendien ontbreken de uitslagen voor de achttien zetels uit Noord-Ierland, die vanmiddag volgen. De opkomst bedroeg ruim 60 procent, een fractie hoger dan vier jaar geleden. In één kiesdistrict waren geen verkiezingen, omdat een van de kandidaten vorige week overleed.

Alle kopstukken van Labour, inclusief minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw, wisten hun zetel te behouden, ondanks onvrede bij een deel van het electoraat over `Irak'. Maar in het Londense district Bethnal-Green leed Labour een pijnlijke nederlaag tegen het vroegere Labour-Lagerhuislid George Galloway, die fel tegen de oorlog in Irak was gekant.

De Conservatieven wisten onder leiding van Michael Howard vooral in Londen en omgeving enige winst te boeken. Maar ze slaagden er nauwelijks in om in Noord-Engeland zetels van Labour af te snoepen. Howard zei dat de uitslag aantoonde dat de Conservatieven, die er zo'n 35 zetels bijwonnen, bezig zijn zich te herstellen na de vernietigende nederlagen van 1997 en 2001.

Blair beloofde dat hij naar het oordeel van de kiezers zou luisteren en daar ,,op een verantwoordelijke en verstandige manier'' op zou reageren. Ook in Sedgefield, waar Blair met ruim 24.000 stemmen makkelijk won, speelde `Irak' een rol. De vader van een in Irak gesneuvelde militair, die zich kandidaat had gesteld in Blairs district, wist ruim vierduizend kiezers achter zich te krijgen.

De UKIP, de Onafhankelijkheidspartij die vorig jaar 16 procent van de stemmen haalde bij de Europese verkiezingen, wist nergens te winnen en speelde geen enkele rol van betekenis. De Schotse nationalisten wonnen twee zetels, een regionale partij uit Wales verloor een zetel.

Blair vloog vanmorgen rond vijf uur Britse tijd vanuit zijn kiesdistrict Sedgefield naar Londen. Daar sprak hij eerst zijn campagneteam toe. Vervolgens vertrok hij naar 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier. In 1997 betrok Blair die woning voor het eerst. De langstzittende premier uit de Britse geschiedenis is de Conservatief Margaret Thatcher. Zij was premier van 1979 tot 1990.

ANALYSE: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7

PERSSTEMMEN: pagina 7

Rectificatie

In het artikel Blair premier ondanks fors zetelverlies (6 mei, pagina 1) staat dat Margaret Thatcher de langstzittende premier uit de Britse geschiedenis is. Thatcher is de langstzittende Britse premier van de afgelopen eeuw.