Bizarre recensie Muziek uit getto van Lodz

De cd-bespreking van Brave Old World: Dus Gezang fin Getto Lodzh (NRC Handelsblad, 29 april) begint met de volgende zin: ,,Terwijl Israël doorgaat met het bouwen van muren, draait de herdenkingsmolen door.'' Hierop volgt een, overigens tamelijk positieve, recensie van deze cd met muziek uit het getto van Lodz in de oorlogsjaren.

Het is voor mij niet te bevatten wat de hedendaagse Israëlische politiek van doen heeft met joodse muziek uit de jaren voordat de staat Israël überhaupt bestond. Het gelegde verband is zeer bedenkelijk en even bizar als een platenrecensie over Um Kalthoum te beginnen met een verwijzing naar de behandeling van vrouwen in de islamitische wereld. Zelden zag ik zo'n stuitende en a-historische vermenging van kunst met politiek.

    • Eran Nagan