Zowel omzet als winst van TNT gestegen

Ondanks aanhoudende problemen in de divisie Logistiek heeft post-, express- en logistiek dienstverlener TNT (ex-TPG) in het eerste kwartaal een 9,9 procent hogere omzet en 3,8 procent meer winst behaald.

De cijfers werden vanmorgen door TNT bekendgemaakt. Het grootste hoofdpijndossier voor TNT is momenteel de logistieke afdeling in Frankrijk, goed voor 4 tot 5 procent van de totale omzet in logistiek (in het eerste kwartaal 1.100 miljoen euro). ,,Frankrijk is de belangrijkste reden voor zwakkere resultaten in logistiek'', zei financieel bestuurder Jan Haars vanmorgen tijdens een telefonische persconferentie.

Haars sprak ook over een ,,significante'' vermindering van de activiteiten in de Chinese automobielindustrie als gevolg van productievermindering. De twee grote TNT-klanten, Volkswagen en General Motors, zien zich daar geconfronteerd met een lagere vraag door beperking van de financieringsmogelijkheden voor auto's in China. ,,Het is zorgelijk, maar we veranderen onze langetermijnplannen niet'', aldus Haars.

TNT heeft in Frankrijk een `actieplan' in werking gesteld om de ,,te lage productiviteit'' in de opslagfaciliteiten aan te pakken, zei Haars. Het plan, dat eind vorig jaar leidde tot de benoeming van nieuw management in Frankrijk, moet een ommekeer in de situatie brengen. Volgens Haars is het doel om in ,,een kwartaal van 2006'' weer winstgevend te zijn.

TNT boekte in het eerste kwartaal een totale omzet van 3.276 miljoen euro volgens de nieuwe boekhoudmethode International Financial Reporting Standard (IFRS). Over het eerste kwartaal vorig jaar, herberekend volgens IFRS, bedroeg de omzet 2.981 euro. De nettowinst was met 193 miljoen euro 7 miljoen hoger dan vorig jaar.

Over de postdivisie meldde TNT een lagere volumedaling in de Nederlandse post dan in voorgaande jaren, maar Haars hoedde zich ervoor om van een trendbreuk te spreken. De afdeling Europese Postnetwerken boekte een autonome omzetgroei van 22,9 procent. Post genereert weliswaar ruwweg een derde van de omzet van TNT, maar levert de belangrijkste bijdrage aan de winst.

De divisie Express (pakjes- en documentbezorging) presteerde ook het afgelopen kwartaal goed, met name in Duitsland, het Verenigde Koninkrijk en de Benelux-landen. TNT wil dat Express vanaf 2007 een operationele marge van ten minste 10 procent behaalt. ,,Daarvoor liggen we op koers'', aldus Haars.