Weer twee uitgezette otters dood

Twee otters die vorig jaar werden uitgezet in het Overijsselse natuurgebied De Wieden, zijn vorige week dood aangetroffen. Dat heeft Staatsbosbeheer bekend gemaakt. Het gaat om een mannetje en een vrouwtje die in Letland werden gevangen en hier zijn uitgezet. Het mannetje is bezweken aan een ontstoken bijtwond en een gebroken onderkaak, het vrouwtje was een maand zwanger en verkeerde in een ,,prima conditie'', maar ging dood door een aanrijding, zo bleek uit onderzoek van het instituut Alterra van Wageningen Universiteit. Vorig jaar kwamen ook twee uitgezette otters door aanrijdingen om het leven. De nu dood aangetroffen otters waren uitgezet in het kader van een programma om de in Nederland uitgestorven otter weer terug te brengen. De eerste lichting otters werd al in juni 2002 uitgezet. De dode otters behoorden tot de tweede lichting. Staatsbosbeheer noemt de dood van de twee otters een ,,behoorlijke aderlating'' voor de kleine populatie otters in De Wieden. In het natuurgebied zijn nu waarschijnlijk nog maar twee volwassen vrouwtjes over. Er zitten ook nog otters in De Weerribben, ten noorden van De Wieden. Het is echter de vraag of de beide vrouwtjes uit De Wieden met deze otters aansluiting kan vinden. Staatsbosbeheer vermoedt dat er nu nog in totaal elf otters in de beide gebieden zitten.