WAT DOEN DE KINDEREN?

Bruggen bouwen

In het Techniek Museum in Delft zijn er in de vakantie dagelijks workshops voor kinderen van 8 t/m 14jr. Kinderen kunnen onder andere: solderen, bruggen bouwen, kompassen maken of een chemische workshop volgen. Ook is in het museum de tijdelijke tentoonstelling Naar de overkant te bezoeken. In deze bruggen-tentoonstelling kunnen kinderen ontdekken wat voor soorten bruggen er bestaan en daarna zelf aan de slag gaan in het ontwerp-atelier bij de tentoonstelling. Het bouwen gebeurt met karton, hout of met knex, een plastic kliksysteem. Daarnaast kunnen kinderen een Rietveldstoeltje maken, of een soldeerworkshop volgen. Bij deze workshop wordt een dobbelmania gesoldeerd. Een weerstand, een condensator en flink wat led's (lampjes) zijn er nodig om een lichtje te maken. Dit apparaatje kan worden gebruikt als elektronische dobbelsteen.

Meer workshops en details: www.museum.tudelft.nl. Prijs workshops €4,00 Toegang museum €1,60, volw €2,30. Res. tel. 015-2138311. Techniek Museum Delft, Ezelsveldlaan 61, Delft.

Piraat worden

In het Scheepvaartmuseum is de familietentoonstelling De Ontdekking van de Wereld. Kunstenaar Robbert Doelwijt laat met zijn expositie Ontdek het andere Suriname de roots van zijn geboorteland zien. En in het filmtheater draait een spannende film over het leven aan boord van een VOC-schip. Buiten aan de steiger ligt de Amsterdam, een replica van een VOC-schip, daar zijn in de vakantie bemanningsleden regelmatig op het dek te vinden en zijn er 3 keer per dag schietoefeningen. Aan de steiger ligt de MS Watervlo klaar om ontdekt te worden. Op de Amsterdam mogen kinderen overal rondkijken. De schietoefeningen vinden plaats t/m zo 8 mei, om 12, 14 en 16u doen oude tijden herleven. Vroeger vervoerde de MS Watervlon zand, maar nu is het omgebouwd tot tentoonstellingsruimte. Ook kunnen kinderen op zondag 8 mei een piratendiploma halen. Op de steiger staan echte piraten klaar om kinderen de kneepjes van het vak te leren. Als alle opdrachten naar tevredenheid vervuld zijn, ontvangen zij een piratendiploma.

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Di t/m zo 10-17u. Tijdens schoolvakanties ook op maandag geopend.Info www.scheepvaartmuseum.nl. Entree 6 t/m 17 jr. €4 volw. €5.

Elektrisch circuit bouwen

Op dinsdag 3 mei is de nieuwe expositie You, Me, Electricity in het museum Nemo geopend. De expositie gaat over de gevolgen van een belangrijke ontdekking: de relatie tussen elektriciteit en magnetisme. Want door deze ontdekking telefoneer je net zo makkelijk met André Kuipers in het ruimtestation als met je buurman. Blikvanger van de expositie is Elektra, de grootste mensrobot van Europa (3.50 meter hoog), die praat en beweegt wanneer de bezoeker contact zoekt. Eem a[art onderdeel is Zwevend hoofd, waarbij bezoekers elkaar in de ogen kijken zonder dat ze bij elkaar in de buurt zijn. You, Me, Electricity richt zich op kinderen vanaf 8 jr en is een uitbreiding van het vaste aanbod van science center Nemo. In de schoolvakantie zijn er extra activiteiten die aansluiten bij de expositie, zoals een kindervoorstelling over statische elektriciteit en een workshop over elektriciteit waar kinderen leren hoe ze simpele elektrische circuits bouwen. Nemo Entree: vanaf 4 jr €11. Geopend: di-zo 10-17u in schoolvakanties ook op ma geopend. NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. Info www.e-NEMO.nl of tel. 0900-9191100 (€0,35).

Koken op zee met Leo

In de meivakantie organiseert het Maritiem Museum Rotterdam op wo 11 mei een workshop Koken op zee. Kinderen van 7 tot 12jr maken kennis met scheepskok Leo die hun de kneepjes van het vak leert. Onder zijn leiding bereiden kinderen zelf een zeemansgerecht. Ze moeten de ingrediënten in de pan doen, maar ook alle voorbereidingen uitvoeren en natuurlijk tot slot ook opruimen en afwassen. Na afloop wordt het eten uiteraard geproefd.

Koken op zee is een evenement in het kader van de tentoonstelling Zeemansleven. Met deze tentoonstelling toont het Maritiem Museum Rotterdam aan `landrotten' hoe het is om te wonen en te werken op een schip, vanaf 1850 tot op de dag van vandaag. Tevens wordt, met vijf belangrijke aspecten arbeid, geld, vrouwen, eenzaamheid en avontuur, het beeld genuanceerd dat velen van een zeeman hebben: de ruwe zeebonk met tatoeages en `in ieder stadje een ander schatje.

Voor de workshop moet worden ingeschreven. Dit kan telefonisch: 010-4132680. Wo 11 mei 13u30-17u. Van 7-12 jr. €5 exclusief entree, inclusief eten.Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Info Tel. 010-4132680 of www.maritiemmuseum.nl. Open Di t/m za 10-17u zon- en feestdagen 11-17u. Schoolvakanties ook op ma geopend. Volw. €5, 4-16 jr: €3

Zaaien en poten

Van donderdag 5 t/m zondag 22 mei is de nostalgische kermis weer te gast in het Openluchtmuseum. Er is een ouderwetse schietbaan, een zweefmolen, een rupsbaan en nog veel meer. Natuurlijk ontbreekt ook de snoepkraam niet. Verder is ieder weekend in mei: Zaaien en poten. Kinderen helpen de boer en boerin op het land met zaaien en poten.

Geopend 10-17u. Entree: volw. €11,70, 4-12 jr €7,90 65+ €11,20. Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Info tel. 026 357 61 11 of www.openluchtmuseum.nl.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook agenda@nrc.nl