VOORKEUR REGIO

HAARLEM

Reinhold de Wilde

Het Teylers Museum toont in het Prentenkabinet een selectie van circa 45 tekeningen en prenten uit de collectie Reinhold de Wilde. De kern van de collectie bestaat uit werk van kunstenaar Nono Reinhold zelf, maar ook kunstenaars als Karel Appel, Sandro Chia, Francesco Clemente, Jan Schoonhoven, Ger Lataster, Lucebert en Niki de Saint Phalle zijn met werk vertegenwoordigd. De tentoonstelling werd samengesteld door gastconservator Carel Blotkamp.

Nono et ses amis. T/m 19 juni in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Inl 023-5319010 of www.teylersmuseum.nl

Virginia Woolf Edward Albee's Wie is er bang voor Virginia Woolf? wordt opgevoerd door het Onafhankelijk Toneel. Het huwelijksdrama is het bijna ondraaglijk intense verslag van een slopende ruzienacht. Het lijkt vooral te gaan over de woestijn die het huwelijk kan worden als alle grote teleurstellingen achter de rug zijn, maar het is als Brels Chanson des vieux amants: kinderloze minnaars die het vuur onder hun huwelijk brandende houden door eeuwig te ruziën. Regisseur Mirjam Koen laat haar twee briljante spelers, Bert Luppes en Ria Eimers, vlammen in een rustig, ruim decor van haar man Gerrit Timmers.

11-14 mei Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

HOORN

Arabische affiches

Onder de titel Bloem van het Oosten presenteert het Affichemuseum in Hoorn moderne Perzische en Arabische affiches. De Iraanse affiches tonen een verfijnde combinatie van kalligrafie, symbolisme en allerlei versieringen en daarmee passen ze in de traditie van de Perzische kunst. Verder zijn er affiches uit Libanon, een land dat in de Arabische wereld geldt als een voorloper op het gebied van grafisch design.

`Bloem van het Oosten, Moderne Iraanse en Arabische affiches'in Affichemuseum, Grote Oost 2-4 in Hoorn. Di t/m za 11-17 u, zo 12-17 u, t/m 26 juni. Inl. www.affichemuseum.nl

LAREN

Dubbelportret

In het Singermuseum is vanaf morgenmiddag een tentoonstelling te zien van twee bevriende kunstenaars die zich beiden lieten inspireren door het Zwitserse berglandschap: D.H.W. Filarski (1885-1964) en Dirk Smorenberg (1883-1960). Filarski, die tot de Bergense School hoorde, schilderde naast landschappen vooral bloemstillevens. Smorenberg, die zich eveneens concentreerde op landschappen en bloemen, woonde in Loosdrecht en ging daar vaak met zijn roeiboot de plassen op om te schilderen.

`Filarski Smorenberg, Schildersvrienden'in Singer, Oude Drift 1 Laren. Smorenberg t/m 17 juli, Filarski t/m 31 aug. Di t/m zo 11-17 u (2e Pinksterdag 11-17 u). Inl. www.singerlaren.nl

LEIDEN

Vriendendienst Met de komedie Een vriendendienst schreef de Britse toneelauteur Alan Ayckbourn een bizar stuk dat zich afspeelt in behekste hotelkamers. Het Nationale Toneel brengt een uitstekend gespeelde voorstelling van deze science fiction comedy thriller met Pauline Greidanus als sm-prostituée die terugreist in de tijd en twee oude moorden tracht te voorkomen. Ook met Catherine ten Bruggencate en Antoinette Jelgersma.

6-7 mei LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-512 4890 of www.laktheater.nl

UTRECHT

Arjen Ederveen Arjen Ederveen speelt met Joop Admiraal de hilarische en venijnige komedie Iets om naar toe te leven, over de doodzieke kinderboekenschrijfster Ankie, schepper van de beroemde Pinkeloentje-serie, die bezig is aan haar allerlaatste boek. Levensgezellin Jo (Admiraal) en uitgeefster (Raymonde de Kuyper) maken stiekem plannen voor later. De lompe, kwetsbare Ederveen en de frêle maar doortrapte Admiraal vormen een prachtig pottenstel.

6 mei Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. (030) 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Bornkamp

De saxofonist Arno Bornkamp is 7 mei 20u15 in MC Vredenburg bij het Radio Kamerorkest de solist in de wereldpremière van Méditation symphonique van Willem Strietman, de Fantasia van Villa-Lobos en Scaramouche van Milhaud.

Res 030-2314544.