Val dreigt van regering in België

De Belgische regering dreigt te vallen over een twist tussen Vlaanderen en Wallonië, waar in een Vlaams kiesdistrict Walen nog op Franstalige partijen kunnen stemmen, wat elders niet mogelijk is.

De kwestie van de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde houdt de paarse coalitie van premier Verhofstadt al weken in haar greep. Volgens vice-premier Vande Lanotte is de val van het kabinet onvermijdelijk, als niet uiterlijk volgende week woensdag een compromis is gevonden. ,,Als er dan geen oplossing komt, staan we voor een onoverkomelijk probleem'', zei de Vlaams-socialistische politicus gisteren.

Belgische politieke kopstukken hadden de nacht ervoor vergeefs geprobeerd een compromis te bereiken. In plaats van dat de partijen dichter tot elkaar kwamen, groeide de kloof.

Het kabinet-Verhofstadt heeft nog precies een week om eruit te komen, omdat dan Vlaamse partijen in het parlement de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) er met een stemming door willen drukken. De Franstalige partijen zullen dan de zogenoemde `alarmbelprocedure' gebruiken, wat mogelijk is bij gevoelige communautaire kwesties. Daardoor komt het probleem automatisch weer bij het paarse kabinet op tafel.

De liberale premier Verhofstadt wil volgens zijn woordvoerder voor volgende week woensdag alsnog een uiterste poging doen een compromis binnen zijn coalitie te bereiken. Hij zal dinsdagmorgen naar verwachting met een definitief voorstel komen.

Kern van het conflict is dat Franstalige kiezers op het Vlaamse grondgebied van Halle-Vilvoorde nog op eigen Franstalige partijen kunnen stemmen, iets wat elders in Vlaanderen niet meer mogelijk is. De eis tot splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde is opgenomen in het regeerakkoord van de Vlaamse deelregering, waaraan liberalen, socialisten en christen-democraten zich hebben gebonden.

Een oplossing werd afgelopen weekeinde bemoeilijkt door steeds verdergaande tegeneisen van de Franstalige partijen, die een gezamenlijk front vormen. Zo eisten ze als tegenprestatie voor splitsing van BHV dat het tweetalige gewest Brussel wordt uitgebreid met een aantal Vlaamse randgemeenten, wat voor alle Vlaamse partijen onbespreekbaar is.