Tropical Malady

De filmwereld is keurig in tweeën verdeeld over het werk van de Thaise regisseur Apitchatpong Weerasethakul: de helft van de zaal liep leeg toen Tropical Malady werd vertoond tijdens het filmfestival van Cannes vorig jaar. De andere helft bleef zitten en zag tot zijn genoegen dat deze wonderlijke film de speciale prijs van de jury kreeg. Bijna even keurig heeft Weerasethakul zijn film in tweeën gedeeld.

De eerste helft is een in tamelijk realistische stijl opgenomen liefdesgeschiedenis van twee soldaten. In de tweede helft tilt hij die geschiedenis uit boven de werkelijkheid en maakt hij er een magische parabel van met een sjamaan, een demon en een tijger. Het eerste deel speelt zich beurtelings af in de stad en aan de rand van het oerwoud, het tweede deel is diep in de jungle. Beide delen ontwikkelen zich in een rustig tempo. Zo onderstreept de regisseur in het eerste deel de alledaagsheid van de gebeurtenissen en in het tweede juist de uitzonderlijkheid ervan. Het tweede deel met name is hypnotiserend door zijn schoonheid, zijn raadselachtigheid en de consequentie waarmee Weerasethakul zijn verhaal doet.

Tropical Malady. Regie: Apitchatpong Weerasethakul. Met: Banlop Lomnoi, Sakda Kaewbuadee. In: 5 bioscopen.

`Tropical Malady'