Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

60 jaar bevrijdingsdag. Rechtstreekse verslagen van de 5 mei-lezing door prins Willem-Alexander om half elf, het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Den Bosch en 's middags de documentaire In het vuur van de bevrijding over het bevrijde Zuid-Nederland. Om vier uur het laatste defilé in Wageningen, afgenomen voor prins Willem-Alexander. Tussendoor portretten en reportages en wordt er geschakeld naar diverse locaties in het land. Rob Trip presenteert de uitzending. Ned.2, 10.00-17.59u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Aflevering over de Amsterdamse officier van Justitie Tonino die vorig jaar zijn computer met vertrouwelijke informatie bij het grofvuil zette. Op 14 april spande Tonino een kort geding aan in een poging de uitzending te verbieden. Hij verloor het maar De Vries besloot de uitzending te verplaatsen naar 5 mei, zodat hij het geding in de uitzending kon verwerken. SBS6, 20.30-21.55u.

Nova. Aandacht voor de verkiezingen in Engeland met reportage en prognoses met oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg. In de latere uitzending de eerste voorzichtige uitslagen. Ned.3, 22.10-22.30u. & 0.25-0.55u.

DOCUMENTAIRES

Ten days to Victory. Zie tv-vooraf. National Geographic, 21.00-23.00u.

Histories: De val van Berlijn. Tweede deel van een drieluik over grote militaire leiders gaat over de val van Berlijn. In april 1945 staat het Rode Leger klaar om Hitler en zijn troepen uit Berlijn te verdrijven. Terwijl Hitler uit zijn bunker de laatste bevelen geeft, speelt zich in Berlijn de laatste veldslag af. Canvas, 21.00-22.45u.

Zembla: 26.000 gezichten van Verdonk. Aandacht voor de nieuwe serie films van het project 26.000 gezichten dat veel kritiek kreeg van minister Verdonk en hoe het nu staat met het aantal uitzettingen van de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook zijn er filmpjes van kinderen van asielzoekers die gemaakt zijn voor Z@ppelin op Nederland 3. Ned.3, 21.10-22.00u.

Nadavs vrede. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.05-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprekken met actrice Halina Reijn over haar rol in De getemde feeks en met historicus Maarten van Rossem over zijn boekje De Tweede Wereldoorlog in 28.285 woorden. Ned.3, 19.20-19.55u.

Rondom tien. Discussie over de lessen die Nederland uit de Tweede Wereldoorlog heeft geleerd met o.a. historicus Chris van der Heijden, kampslachtoffer Hajo Meijer, geschiedenisleraar Simon Bornstein en Duits correspondt Helmut Hetzel. Ned.1, 22.05-23.05u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing rechtstreeks verslag van AZ tegen Sporting Portugal van de halve finale voor de UEFA Cup. Het eerste duel in Lissabon eindigde in een 2-1 overwinning voor de Portugezen. Oud-trainer Willem van Hanegem analyseert de partij. Ned.2, 20.30-23.20u.

MUZIEK

Concert op de Amstel. Feestelijke afsluiting van de viering van de bevrijding met een concert van het Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Met medewerking van Simone Kleinsma en muziek van Antonin Dvorák, Ravel, Glenn Miller, Billy Joel en Händel. Ned.1, 20.50-22.05u.

FILM

Mariken (André van Duren, 2000, België/Nederland). Biocoopdebuut van de regisseur van Kees de jongen is een zinvolle, psychologische avonturenfilm naar roman van Peter van Gestel, voor het hele gezin. Middeleeuws, door oude man Jan Decleir opgevoed vondelingetje Laurien van den Broeck gaat op zoek naar haar moeder. Ketnet, 9.40-11.10u.

Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, Nederland). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfsema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt en is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm ooit. Ook het heldendom heeft volgens Verhoeven zijn opportunistisch kanten. De studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder. RTL5, 20.30-23.20u.

Schindler's List (Steven Spielberg, 1994, VS). Verrassend genuanceerd epos van Spielberg, naar het boek van Thomas Kenealy, over de Duitse zakenman Oskar Schindler die - aanvankelijk uit opportunisme, maar allengs ook uit waarlijke bekommernis - een grote groep joden door de oorlog wist te slepen door van hen onmisbare arbeidskrachten voor zijn bedrijf te maken. Net5, 20.30-24.00u.

Dirty Harry (Don Siegel, 1971, VS). Even harde als reactionaire politiethriller waarin Clint Eastwood voor het eerst gestalte gaf aan inspecteur Callahan, die op eigen wijze korte metten maakt met de misdaad in San Francisco. Veronica, 20.30-22.20u.

The Shootist (Don Siegel, 1976, VS). Zwanenzang van John Wayne is een psychologische western over een fameuze, aan kanker lijdende revolverheld die een waardige dood verkiest. RTL5, 0.15-2.00u.

RADIO

De ochtenden. Als rode draad door de uitzending worden er gedeeltes uitgezonden van de uitzending van Radio Oranje op bevrijdingsdag 1945. Verder o.a. de nu 83-jarige Rien Bouwman die zat gevangen in het concentratiekamp Dachau en het oorlogsdagboek van een leraar van een school in de Achterhoek. Radio 1, 9.04-12.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met dichter Bas Belleman, die denkt dat poëzie in Nederland geen rol van betekenis speelt en in het tweede uur pareert Wim Pijbes, directeur van de Rotterdamse Kunsthal, de kritiek op zijn tentoonstellingsbeleid. In het laatste uur een collage uit talloze radioreportage die over de bevrijding van Nederland in 1944/45 zijn gemaakt. 747AM, 20.02-23.00u.