Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van Salomon Perel die als jood nazi-Duitsland overleefde door zich uit te geven voor Ariër. Verder aandacht voor de verkiezingen in Groot-Brittannië en hoe Labour en de Conservatieven met asielzoekers omgaan. Ned.2, 18.20-18.45u.

Nationale herdenking. Rechtstreeks verslagen van de herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam en bij de commerciële omroepen de herdenking vanaf de Waalsdorpervlakte. Net voor acht uur leggen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander een krans. Aansluitend op de twee minuten stilte om 20.00 uur, houdt premier Balkenende een toespraak. Ned.1, 2 en 3, 19.55-20.20u., 18.45-20.40u., 19.45-20.20u. & RTl4 & 5, Yorin, Net5, Veronica, 19.54-2.10u.

Netwerk. Aandacht voor het verhaal van de Belgische verzetsman Victor Martin. Hij ging in 1942 vrijwillig naar Auschwitz om te zien wat daar gebeurde. Zijn relaas was zo verbijsterend dat men hem in België nauwelijks geloofde. En een reportage over de pleegzorg, waar het kind centraal zou moeten staan. Ned.1, 20.50-21.20u.

Nova. In de studio kijkt presentator Frits Spits terug op de herdenking in het PSV-stadion waar het tegen AC Milan voetbalde. Verder aandacht voor een andere familie Frank die de oorlog wel overleefde en de vrijspraak van militair Eric O. Ned.3, 23.00-23.40u.

DOCUMENTAIRE

Letters from the phantom train. Herhaling van de Franse documentaire uit mei 2003 met brieven en getuigenissen over de deportatie-transporten in veewagons naar de Duitse concentratiekampen. In juni 1944 was het spoornetwerk zo slecht, dat de reis door Frankrijk 57 dagen duurde, sommige delen moesten te voet worden afgelegd. Ned.3, 22.05-23.15u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de Champions League van PSV tegen AC Milan. De analyse is van `voetbalgeleerde' Johan Cruijff. Ned.3, 20.20-23.00u.

FILM

Meet Joe Black (Martin Brest, 1998, VS). De erudiete en wijze mediamagnaat Anthony Hopkins doet er drie uur over om waardig te sterven in gedragen film die ongemakkelijk laveert tussen tragische en komische noten. Ondertussen mag hij een nieuwsgierige Magere Hein (een minder overtuigende Brad Pitt) rondleiden in de mensenwereld. Net5, 20.40-24.00u.

The Man with the Golden Gun (Guy Hamilton, 1974, GB). Tweede James Bondfilm met Roger Moore. Christopher Lee is de schurk. Ook met Britt Ekland. Veronica, 20.40-23.05u.

De tweeling (Ben Sombogaart, 2002, Nederland). Alom gewaardeerde verfilming van Tessa de Loo's roman over twee zusjes, van wie de een tijdens de roerigste jaren van de vorige eeuw in Duitsland opgroeit en de ander in Nederland. Knap gemaakte, met Oscarnominatie bekroonde kroniek van emoties. Met Thekla Reuten, Nadja Uhl, Ellen Vogel, Gudrun Okras. Ned.1, 21.20-23.40u.

The Grey Zone (Tim Blake Nelson, 2001, VS). Onverbiddelijk drama, naar toneelstuk van Nelson zelf, over de onmogelijke morele dilemma's van de Sonderkommando's in Auschwitz: joodse gevangenen die, in ruil voor tijdelijk uitstel van executie, de nazi's een handje hielpen, maar ook, in oktober 1944, twee crematoria wisten op te blazen. Met David Arquette, Daniel Benzali, Steve Buscemi, Harvey Keitel. RTL5, 22.05-0.15u.

Broken Arrow (John Woo, 1996, VS). Johan Travolta is de antiheld van aaneenschakeling van actiescènes van voormalige Hongkong-regisseur Woo. Verbitterde majoor wil met gestolen kernbom het Amerikaanse leger te slim af zijn. Christian Slater probeert er een stokje voor te steken. Scenarist Graham Yost voorzag eerder Speed van zoveel onwaarschijnlijkheden. BBC1, 23.50-1.35u.

RADIO

De avonden. Onder meer een wandeling door het nieuwe cruiseschip Westerdam van de Holland Amerika Lijn met binnenbootarchitect Frans Dingemans. In het tweede uur een interview met Maarten Doorman, dichter en hoogleraar in de filosofie en Armeno Alberts over de compositie Williams Mix van de Amerikaanse componist John Cage. In het laatste praat zangeres Jetty Paerl over het Radio Oranje cabaret uit de Tweede Wereldoorlog. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Gast is nieuwslezer Philip Freriks. Hij praat over het Journaal, Frankrijk en zijn boek Jantje over zijn broer die werd doodgeschoten bij de bevrijding van Groningen. Radio 1, 0.04-0.45u.