`SPD over bedrijven als nazi over joden'

Mag men buitenlandse participatiemaatschappijen vergelijken met sprinkhanen die een economie kaalvreten? De voorzitter van de SPD, Franz Müntefering, maakte die vergelijking onlangs om het vermeend asociale gedrag van sommige ondernemers aan de kaak te stellen.

De joodse historicus Michael Wolffsohn stelde in een essay in de Rheinische Post dat Müntefering met zijn hetze tegen investeerders op dezelfde wijze te werk gaat als ,,de nazi's tegen de joden''. De voorzitter van de SPD leent ,,woorden uit het woordenboek van de Unmenschen''. Müntefering heeft het over een ,,plaag'' en over ,,sprinkhanen'', vroeger sprak men over ,,ratten'' en ,,Judenschweine''.

Een politicus van de christen-democratische CDU hekelde vooral het feit dat de SPD een lijst met omstreden ondernemingen in omloop bracht. ,,Dat kennen we al'', zei Dagmar Schipanski, voorzitter van het deelstaatparlement in Thüringen, ,,lijsten met namen waar men niet mag inkopen''. Hans-Olaf Henkel, de vroegere voorzitter van werkgeversvereniging BDI, zei dat de term sprinkhanen hem deed denken aan nazi-propaganda.

Prominente sociaal-democraten spreken op hun beurt weer schande over de nazi-vergelijking. Ze eisen excuses van Wolffsohn. Wolfgang Clement (SPD), minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid, zei dat het nu hoog tijd wordt dat de discussie weer een zakelijker karakter krijgt.

De voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, Paul Spiegel, nam het voor Müntefering op. De term ,,sprinkhanen'' is ongelukkig gekozen, maar van antisemitisme kan geen sprake zijn. Vergelijkingen met dieren, zei Spiegel, ,,vallen altijd ongelukkig uit''.