Spaans festival

Door de Oscar voor beste buitenlandse film voor Mar adentro stond de Spaanse cinema weer eventjes in de belangstelling. Af en toe wordt een Spaanse film in Nederland uitgebracht, zoals Te doy mis ojos, de films van Julio Medem en Pedro Almodóvar, maar wie meer wilde zien, bleef tot voor kort aangewezen op de betere videotheek. Twee jaar geleden begon het Amsterdamse Melkweg Cinema een Spaanse filmweek, die naar bezoekersaantallen gemeten uiterst succesvol bleek. Vanaf vrijdag volgt de nieuwe oogst aan recente Spaanse films. Wie er met al te hoge verwachtingen heengaat, komt wat bedrogen uit, maar het is toch een plezierig en divers programma. Er is een documentaire over de Baskische afscheidingsbeweging ETA (Julio Medems La pelota vasca), een muziekfilm (El milagro de candeal), de nieuwe Carlos Saura (El 7e día), de losgeslagen jeugd-film Jóvenes, de Freudiaanse farce Inconscientes en de gesol-in-de-liefde-film Nubes de Verano. Eén film verdient het te worden aangekocht voor reguliere uitbreng, het prachtig ingehouden La flaqueza del bolchevique. Hierin schittert acteur Luis Tosar (de echtgenoot met de losse handjes uit Te doy mis ojos) als kantoorslaaf die het leven herontdekt na zijn ontmoeting met de vijftienjarige María. De film blijft prettig ambigu over wat ze precies in elkaar zien en thematiseert zelf al op humoristische wijze de eventueel bij toeschouwers opkomende Lolita-gedachten. Het is de parel onder de zestien films. André Waardenburg

Semana de Cine Español. 6 t/m 18 mei. In: Melkweg Cinema, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam.