Proust voltooid

Guy Cassiers rondt bij het Ro Theater zijn majesteuze Proust-cyclus af, gebaseerd op de Marcel Prousts romanreeks Op zoek naar de verloren tijd. Zaterdag gaat het afsluitende deel 4 in première. Daarna wordt de gehele reeks achter elkaar gespeeld, eind mei in Brussel, begin juni op het Holand Festival in Amsterdam, en in september in de Rotterdamse Schouwburg. Na het grooste deel 3 keert Cassiers terug naar de intimiteit, met een kleine voorstelling voor vier spelers over herinnering, schrijven, en verdwijnen. Interessant is dat Cassiers sterk op live video-projecties leunende regies zowel de grootse als de intieme aanpak versterken.

In Proust 4: De kant van Marcel treedt Cassiers enigszins buiten de romanreeks, door uit de biografie van Proust te putten. Proust heeft zich teruggetrokken uit het leven om aan zijn boek te werken. Zijn enige vertrouwelinge is zijn huishoudster Céleste, aan wie hij voorleest uit zijn manuscripten. Alledaagse zaken worden afgewisseld met beschouwingen over herinneren en vergeten, over de rol van de kunst in het creëren van een boventijdelijke wereld. De herinneringen van de huishoudster aan Proust geven een andere kijk op de man achter de roman. Guy Cassiers: ,,Met de introductie van Céleste verbreden we het perspectief: we bekijken Proust vanuit een niet-literair oogpunt, als mens met al zijn hebbelijkheden en gewoontes. Dat relativeert.''

`Proust 4' t/m 19 juni Rotterdam, Ro Theater. Hele cyclus 2-5 juni Amsterdam, Stadsschouwburg en Bellevue. Inl. 010-4047070 www.rotheater.nl.