Pauselijke pick-up is degelijke Duitse wagen

De opvolger van Petrus gaat in een Duitse auto rijden.

Benedictus XVI krijgt een Duitse pausmobiel. Speciaal voor een een bezoek van de paus aan Keulen bouwt de Duitse autofabrikant een vervoersmiddel voor de nieuwe kerkvader. Zijn voorganger, Johannes Paulus II, kreeg in 2002 nog een pauselijke vierwieler van een andere grote Duitse automaker, een Mercedes.

De nieuwe pausmobiel is gebaseerd op de Volkswagen Touareg, die VW zelf ,,extreme offroad-kwaliteiten'' toedicht. Op de laadvloer van de pauselijke pick-up wordt een kansel van kogelvrij glas gebouwd.

In de garage van het Vaticaan staan al meerdere pausmobielen, waaronder een Rolls-Royce. De verschillende pauselijke auto's waren schenkingen. Zo kreeg de Poolse paus Johannes Paulus II behalve een omgebouwde Mercedes ook een elektrische pausmobiel van Poolse makelij.

In januari verkocht Benedictus XVI, toen nog kardinaal Ratzinger, zijn oude auto, een Volkswagen Golf. De 21-jarige Duitser Benjamin Halbe kocht de metallic grijze Golf, bouwjaar 1999, begin dit jaar voor 10.000 euro. Toen hij erachter kwam wie de vorige eigenaar was, zette hij de auto op Ebay. De oude auto van de paus is naast elektrisch bedienbare ramen, airco en lichtmetalen velgen ook voorzien van een alarminstallatie. Duitse media grapten daarop vorige week dat de paus kennelijk niet alleen op God vertrouwde. Op de teller van de zes jaar oude Golf staat 75.000 kilometer.

Eerder deze week werd op de site van Ebay een miljoen euro geboden voor de auto met als voormalig eigenaar paus Benedictus XVI. Dat bod bleek echter een grap en werd verwijderd. Op de veilingsite is inmiddels al 63.000 euro voor de Golf geboden. De veiling loopt morgenavond om half acht af.