Orlando Bloom

Piraten, Griekse helden, een onstoffelijke elf die helpt de wereld te redden, en nu een anti-kruisridder in `Kingdom of Heaven': Orlando Bloom is een moderne acteur met een ouderwetse filmografie.

Soms wordt er een acteur geboren die je een leven in een andere tijd zou toewensen. Orlando Jonathan Blanchard Bloom (13 januari 1977, Canterbury) bijvoorbeeld. Zijn romantisch bloesemende naam heeft hij om te beginnen al mee. Maar ook zijn rolkeuze doet vermoeden dat hij in een cape- en degenfilm naast Errol Flynn uitstekend op zijn plaats zou zijn geweest. Of beter nog: naast Douglas Fairbanks, die er net als Bloom een sport van maakte om zelf zijn stunts en gevechten uit te voeren. Wat moet je dan in de tijden van CGI (computer generated images), die een einde maken aan echte virtuoze sabelpartijen omdat domweg álles er na bewerking in de computer virtuoos uitziet?

Al moet worden gezegd dat Orlando Bloom toch minstens twee van de stunts die hem onsterfelijk maakten als de elf Legolas in de Lords of the Rings-trilogie, aan de computer te danken heeft. Tijdens het gevecht om Helm's Deep gebruikt hij een gebroken schild als een soort luchtskateboard. Later, in het slotdeel The Return of the King, herhaalt hij die manoeuvre als hij elegant van de enorme slagtand van een reusachtige Oliphaunt glijdt.

Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Voordat hij door Peter Jackson na afloop van een toneelschoolvoorstelling gevraagd werd mee te doen aan een stel films dat-ie in Nieuw-Zeeland aan het opnemen was, droomde Bloom als kind al van Superman. En helemaal toen hij als negenjarige ontdekte dat Superman eigenlijk een acteur was, en dat je tijdens het naspelen van zijn stunts niet per se je neus/benen/ribben/rug/pols/vinger/teen hoefde te breken. Hoewel: eind jaren negentig viel Orlando van het dak en leek het er even op dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Het eerste dat hij deed toen hij toch het ziekenhuis weer uitwandelde, was auditeren voor een rol in Ridley Scotts Black Hawk Down (2001): voor een personage dat zijn rug brak.

Datzelfde jaar dook Bloom voor het eerst op als de elf Legolas in die baanbrekende en prijzenverslindende trilogie The Lord of the Rings. Het zou de frisgewassen en van blauwe contactlenzen voorziene Bloom in posterformaat in menige jongetjeskamer brengen.

Vier jaar later vroeg Scott hem weer. Nu voor de hoofdrol van Balian van Ibelin in de kruisvaardersfilm Kingdom of Heaven. Hierin speelt hij een smid uit Jeruzalem die het eigenhandig tegen een stelletje vernielzuchtige kruisridders opneemt. Dat Blooms personage daarvoor in de film slechts een half lesje zwaardvechten nodig had, is een van die wonderen van de moderne ster. Als toeschouwer pik je dat meteen: lekker schermen kon Bloom immers ook al in zijn vorige rol als (alweer) smid in Pirates of the Caribbean. Zo groeit Orlando Bloom in de loop van zijn carrière steeds beter in de onvergankelijke rol waarmee hij doorbrak.

    • Dana Linssen