OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

KunstRAI

Honderdvijftien galeries uit binnen- en buitenland doen dit jaar mee aan de Amsterdamse KunstRAI. De meeste galeries tonen hedendaagse beeldende kunst maar er zijn ook presentaties van sieraden, glas en etnografica. Het Buro Leeuwarden van het Fries Museum maakte voor deze aflevering van de galeriebeurs een expositie met werk van jonge kunstenaars.

KunstRAI in Parkhal van Amsterdam RAI, 11 mei 18-22 u, 12 t/m 16 mei 11-19 u. Inl. www.kunstrai.nl

LITERATUUR

Berliner Abend

Ter gelegenheid van de Weken van het Reisboek (11-25 mei, met Duitsland als themaland), organiseert de Stichting CPNB maandag een Berliner Abend in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Behalve interviews met schrijvers als Oscar van den Boogaard en Uwe Timm, zijn er optredens van Ellen ten Damme, de `orgelgod' Mambo Kurt en DJ (Wladimir) Kaminer. Na de pauze praat Matthijs van Nieuwkerk met o.a. Cox Habbema.

Berliner Abend. Ma. 9 mei, 20u. Amsterdam, Stadsschouwburg. www.wekenvanhetreisboek.nl

MUZIEK

La bohème

Opera Zuid brengt La bohème van Puccini, een van de populairste opera's ooit gecomponeerd, tijdens een tournee die ook voert naar Rotterdam, Utrecht en Groningen. De voorstelling wordt geregisseerd door Franco Ripa de Meana. Julie Unwin is Mimi, het Parijse naaistertje dat sterft aan de tering; de rol van haar minnaar, de dichter Rodolfo, wordt gezongen door de Nederlandse tenor André Post. Laurent Wagner dirigeert het Brabants Orkest.

La bohème: 7 mei 20u15 Schouwburg Eindhoven res 040-2111122; tournee t/m 2 juni. Inl www.operazuid.nl

DANS

Feest

Het Nationale Ballet brengt in het reisprogramma Feest enkele grootste danshits samen, met als belangrijkste The Concert (1956) van Jerome Robbins (West Side Story), waarin hij de reacties van toehoorders van een Chopin-concert laat zien. Verder Balanchine's kleinood Tsjaikovski-pas de deux; Ted Brandsens Pulcinella op muziek van Stravinsky; en twee met champagne overgoten pas de deux uit Hans van Manens Black Cake. Holland Symfonia begeleidt, olv Martin Yates.

5 mei Rotterdamse Schouwburg. 7 mei Lucent, Den Haag. Tournee t/m 21 mei. Inl 020-5518225 of www.nationaleballet.nl

POP

Hot Hot Heat

Canada spreekt een woordje mee op het gebied van de ultrahippe punkfunkrage, met dien verstand dat Hot Hot Heat uit Vancouver al drie jaar geleden met een plaat kwam waarop de eighties-new wave van Gang of Four en Talking Heads een shot in de arm kreeg. Nieuwe cd Elevator verfijnt de uitgangspunten van een viermansgroep die vooral puntig en strak wil zijn in korte, hoekige liedjes.

7 mei Nighttown, Rotterdam, 8 mei Melkweg, Amsterdam.