Nederlandse markt drukt groei Randstad

Omzet en winst van uitzendorganisatie Randstad zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid, maar het aandeel van het beursfonds verloor vanochtend ruim zes procent. Met name de achterblijvende groei in Nederland en de voorzichtige prognose voor het volgend kwartaal waren slechter dan de meeste analisten hadden verwacht.

De nettowinst van het concern verdubbelde het eerste kwartaal van 14 miljoen tot 27,7 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent van 1,25 miljard euro tot 1,41 miljard euro. Dat maakte Randstad vanmorgen bekend. De markt voor uitzendondernemingen is sinds vorig jaar aan het herstellen na jaren van krimp.

Bestuursvoorzitter Ben Noteboom zegt tevreden te zijn over de cijfers. ,,Voor het vierde opeenvolgende kwartaal heeft de uitvoering van onze stategie geresulteerd in autonome omzetgroei in de dubbele cijfers'', liet hij in een schriftelijke verklaring weten.

De Randstad-topman is vooral tevreden over de versnelde groei in Duitsland. Daar steeg de omzet over het afgelopen kwartaal met 18 procent. Ook in België en Noord-Amerika steeg de omzet.

In Nederland verloor Randstad marktaandeel. De omzet groeide met 7 procent minder dan de markt, die in totaal met 11 procent toenam. ,,Het is voor het eerst in lange tijd dat Randstad het in Nederland minder goed doet dan de markt'', zegt analist Frank van Wijk van SNS Securities. ,,Het presteert ook fors minder.'' De problemen deden zich in Nederland vooral voor bij dochter Tempo Team, die een aantal grote contracten verloor omdat het de prijs te laag vond, zegt Van Wijk, die het advies gaf aandelen Randstad aan te houden.

Analist Paul Linssen van Petercam geeft een positief advies: kopen. ,,De omzet van de hele groep was wel in lijn met de verwachtingen, daarbinnen zaten een paar plussen en minnen.'' Volgens Linssen is het verlies aan marktaandeel in Nederland het logische gevolg van de keuze van Randstad om zich toe te leggen op activiteiten met een hogere winstmarge.

Duidelijke meevallers voor Randstad waren Duitsland en België, twee belangrijke markten voor het bedrijf. Vooral Duitsland biedt volgens Linssen grote mogelijkheden. Niet zozeer omdat de verwachting is dat de economie daar snel zal groeien, maar meer omdat bedrijven daar nog niet veel gebruik maken van uitzendkrachten om schommelingen in de productie op te vangen. ,,Die flexibiliteit is in Nederland en België heel gebruikelijk'' zegt Linssen. Door een wetswijziging vorig jaar is het veel makkelijker geworden om met uitzendkrachten te werken.