MS-patiënt: straf voor zelf telen mediwiet (Gerectificeerd)

Een 49-jarige man uit Bovensmilde die lijdt aan multiple sclerose is gisteren door de rechtbank in Assen veroordeeld wegens illegale hennepteelt. De politierechter legde de man en diens 48-jarige echtgenote een voorwaardelijke geldboete van 250 euro op.

De man gebruikt op advies van zijn huisarts en zijn neuroloog medicinale cannabis om de pijn die de spierziekte veroorzaakt, te verlichten. De politierechter constateerde dat de man daar baat bij heeft, en daardoor bovendien minder medicijnen hoeft te gebruiken.

De man produceerde de hennep zelf omdat hij de kwaliteit van de hennep uit coffeeshops en de apotheek onvoldoende vond, en bovendien te duur. Hij vindt dat hij door zijn ziekte in een uitzonderlijke situatie verkeert.

Bij twee invallen in de woning van de man werden vorig jaar respectievelijk 40 en 49 hennepplanten in beslag genomen.

Volgens de politierechter hebben de man en zijn echtgenote onvoldoende gedaan om ervoor te zorgen dat zij de Opiumwet niet overtraden. Zo hadden zij een ontheffing kunnen aanvragen van het verbod op hennepteelt, maar lieten zij dat na wegens de kosten die daaraan zijn verbonden. Volgens de wet kan iemand een ontheffing van het verbod krijgen als hij of zij aantoont dat daarmee het belang van de volksgezondheid wordt gediend. Sinds 2003 verkopen apotheken cannabis voor medicinaal gebruik.

Volgens de politierechter heeft de man ,,uit overtuiging'' gehandeld. De man probeert al langere tijd ruimere mogelijkheden te vinden om hennep te kweken en zijn zelfredzaamheid te vergroten en wil liever geen beroep doen op anderen.

De politierechter vond de eis van de officier van justitie, een onvoorwaardelijke boete van 250 euro, te ver gaan. Dat doet ,,naar het oordeel van de politierechter [...] onvoldoende recht aan de omstandigheden waaronder verdachte tot de feiten is gekomen''.

Rectificatie

In het bericht MS-patiënt: straf voor zelf telen wiet (4 mei, pagina 2) wordt multiple sclerose een spierziekte genoemd. MS is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel.