Middenveldduo PSV vecht voor droom-afscheid

PSV moet vanavond tegen Milan een 2-0 nederlaag zien goed te maken. De halve finale Champions League is voor Mark van Bommel en Johann Vogel het laatste internationale thuisduel in het PSV-shirt.

De metamorfose die het middenveld van PSV in een paar seizoenen heeft ondergaan is indrukwekkend. In het eerste jaar onder coach Guus Hiddink vormden Mark van Bommel en Johann Vogel nog het hart van een naïef spelend PSV dat internationaal voor iedere Europese topploeg een geliefde tegenstander was. Vanavond vormen de twee 28-jarige voetballers samen met routinier Phillip Cocu in de terugwedstrijd van de halve finale in de Champions League tegen AC Milan een middenveld dat wereldwijd wordt geroemd. Van Bommel en Vogel dromen er stiekem van dat ze in hun laatste internationale duel in Eindhoven een plaats in de finale kunnen afdwingen. ,,Ik zou heel graag de finale spelen'', mijmerde aanvoerder Van Bommel gisteren na de training. ,,Dan zou ik het hier perfect afsluiten.''

Van Bommel en Vogel kwamen allebei zes seizoenen geleden als jonge veelbelovende voetballers van respectievelijk Fortuna Sittard en het Zwitserse Grashoppers naar PSV. Na een moeizaam begin groeide het tweetal onder toenmalig coach Erik Gerets uit tot een vast tandem. Van Bommel zette als strateeg de lijnen uit en Vogel moest als controleur voor balans in het elftal zorgen. In de eredivisie behaalden de Nederlandse en de Zwitserse international samen het ene succes na het andere. In zes seizoenen veroverden Van Bommel en Vogel vier keer met PSV de landstitel. ,,Er zijn weinig spelers die dat kunnen zeggen'', zegt Vogel in het Philips Stadion.

Toch was er ook kritiek. Met name Vogel kwam na een aantal zwakke internationale optredens onder vuur te liggen. Het dieptepunt beleefde de naar Johan Cruijff vernoemde speler in september 2002. Na een fout van Vogel sloeg Arsenal al binnen een minuut toe. De avond eindigde voor PSV in een dramatische 4-0 nederlaag. Met gebogen hoofd verliet de middenvelder het veld. Daar waar Van Bommel zich was blijven ontwikkelen, leek Vogel stil te blijven staan. Meer dan eens werd hij afgeschilderd als een fysiek zwakke voetballer die slechts breedtepasses kon produceren. Zelden of nooit gaf Vogel een assist of maakte hij een doelpunt. Van Bommel was daarentegen een paar seizoenen geleden het niveau van de eredivisie al ontgroeid. Hij werd in verband gebracht met Arsenal, maar een transfer bleef uit. Mede door privé-problemen kreeg de Limburger ook te maken met een grote terugval. Twaalf maanden geleden leek de kans dat Van Bommel en Vogel nog Europees topvoetbal zouden spelen nihil.

Aan het begin van dit seizoen viel Vogel zelfs buiten de selectie van `het nieuwe PSV'. Hiddink leek het niet langer meer te zien zitten in de voetballer uit Genève. Al snel kwam de oefenmeester echter tot de conclusie dat PSV met voetballers als Csaba Fehér, Arvid Smit, Remco van der Schaaf en Theo Lucius geen adequate vervangers voor Vogel in huis had. Fehér en Smit werden uitgeleend, Van der Schaaf doet zelden mee en Lucius is de ideale twaalfde man. Vanavond vult Lucius de positie van rechtsback voor de geschorste André Ooijer in. Vogel is al maanden onomstreden. Vanavond speelt hij voor de 75ste keer in de Champions League. Binnen de selectie van PSV speelde alleen Cocu met 105 duels vaker op het hoogste podium van het internationale voetbal.

De kritische houding van Hiddink ten opzicht van Vogel lijkt verdwenen. De technisch directeur en trainer van PSV is vol lof over de speler wiens contract afloopt. ,,Vogel had in de zomer na het EK tijd nodig om fysiek te herstellen. Dat heeft hij uitstekend gedaan'', stelt Hiddink. ,,Hij weet beter hoe de wetten van het Europese voetbal zijn. En hij is zich net als iedere andere speler bewust van zijn taak.''

Ook Van Bommel, die vanavond zijn vijftigste Champions League-duel speelt, prijst het spel van Vogel. ,,Johann valt misschien bijna niet op, maar met kleine passes zorgt hij steeds voor balans in het elftal. Het is niet spectaculair, maar wel belangrijk.''

Vogel blijft bescheiden bij de loftuitingen. ,,Als je succes hebt komen er altijd vragen'', stelt Vogel. ,,Ik denk dat ook de komst van Alex en Cocu heel belangrijk is geweest voor PSV. We spelen daardoor nu anders dan voorheen. We hebben meer controle op het middenveld. Het is jammer dat Van Bommel en ik weggaan, maar het is niet anders. We moeten verder.''

Nog onduidelijk is waar de toekomst van Van Bommel en Vogel ligt. Het staat vrijwel vast dat beiden PSV na dit seizoen transfervrij verlaten. Van Bommel wil een ophanden zijnde overgang naar Barcelona niet bevestigen, maar Vogel praat z'n mond voorbij als hem wordt gevraagd of hij volgend seizoen nog met z'n maatje voetbalt. ,,Dat wordt moeilijk. Barcelona heeft geen interesse in mij'', verraadt Vogel Van Bommels keuze. Vogel zou een tweejarig contract kunnen tekenen bij Lazio Roma.

Een jaar geleden werden beiden nog in verband gebracht met clubs als Borussia Dortmund en Wolfsburg. Nu strijden ze voor het oog van internationale scouts tegen AC Milan voor een plek in de finale van de Champions League. In een jaar tijd kan er veel veranderen.

    • Koen Greven