Mediatycoon Louise MacBain stort zich op de kunsten

,,Cultuur is de ultieme democratie'', zegt multimiljonair en mediatycoon Louise T. Blouin MacBain. ,,En creativiteit het zenuwstelsel van onze samenleving.'' De Canadese uitgeefster en filantroop is ervan overtuigd dat kunst kan helpen bij het oplossen van globale problemen en heeft daarom een stichting opgericht die de ontwikkeling van cultuur wereldwijd gaat ondersteunen.

De Louise T. Blouin Foundation heeft voor het eerste jaar een budget van ruim 30 miljoen dollar, waarvan 20 miljoen bestemd is voor het hoofdkantoor in Londen, een gebouw dat tevens onderdak zal bieden aan een nieuw kunstcentrum, het Louise T. Blouin Center for Creativity.

MacBain lanceerde haar non-profitorganisatie maandag in New York, in aanwezigheid van Bill Clinton. Hij en kunstenaar Anish Kapoor, nobelprijswinnaar Elie Wiesel, operaregisseur Robert Wilson en schrijver Paulo Coelho werden tijdens de gala-avond geëerd.

Louise Mac Bain (46) is een van de grootste uitgevers ter wereld op het gebied van kunstbladen. In 1987 richtte ze samen met haar toenmalige echtgenoot Trader Classified Media op, een bedrijf dat zich specialiseerde in advertentiebladen. Het groeide uit tot een bedrijf met meer dan vierhonderd titels en zestig websites in twintig landen. In 2003 bedroeg de winst van meer dan 540 miljoen dollar per jaar.

Maar MacBain had het bedrijf toen al verlaten. Na een korte periode in 2002 in de directie van het New Yorkse veilinghuis Phillips de Pury & Luxembourg, stortte ze zich op de kunsttijdschriften. Een markt met veel kleine uitgevers waarvan ze er al heel wat verwierf. Ze ziet een groeiende vraag naar nieuws over kunst en naast de bladen ontwikkelt ze websites als Artinfo.com. Voor de adviesraad van het nieuwe fonds nodigde Blouin MacBain culturele zwaargewichten uit, als Jeff Koons, Damien Hirst, Francesco Clemente en Richard Meier. Cultuureducatie zal een van de belangrijkste doelen zijn van de stichting. Met het subsidiëren van leerstoelen aan toonaangevende universiteiten wil zij onderzoek doen naar onder meer het economisch belang van cultuur. ,,De rol van creativiteit zal vanuit vrijwel ieder perspectief worden onderzocht'', aldus MacBain. ,,Van de werking in de hersenen tijdens het creatieve proces tot de ontwikkeling van nieuwe lesmethoden.''