Liverpool raakt uit schaduw Engelse topteams

Met bloed, zweet en tranen heeft FC Liverpool ten koste van Chelsea de finale van de Champions League bereikt. De thuisploeg won met 1-0, na een 0-0 gelijkspel in Londen. PSV of AC Milan is over drie weken in Istanbul de laatste tegenstander.

Op Anfield Road, de thuishaven van Liverpool, was gisteravond sprake van een hartverwarmende voetbalsfeer. Het lawaai in het stadion van Liverpool was oorverdovend en had een verlammende uitwerking op het favoriete Chelsea. Zingende, huilende en nagelbijtende supporters vormden `de twaalfde man' van Liverpool, dat eerder dit toernooi dankzij het publiek Olympiakos, Leverkusen en Juventus uitschakelde.

Al in de vierde minuut stond Anfield op zijn kop, toen Baros van Liverpool werd neergelegd door zijn landgenoot Cech van Chelsea. Arbiter Michel liet doorspelen en keurde een fractie later een dubieuze treffer van Luis Garciá goed. Die frommelde de bal na de val van Baros over de doellijn; althans volgens de Slowaakse grensrechter die bij de hoekvlag in het verlengde stond. Vertraagde tv-beelden gaven geen uitsluitsel. Het incident werd vanmorgen breed uitgemeten in de Engelse pers. Onvermijdelijk waren de vergelijkingen met de WK-finale van 1966, toen Engeland won van West-Duitsland, mede dankzij een bal die de doellijn toen overduidelijk niet was gepasseerd.

Chelsea had gisteravond nog bijna anderhalf uur om de schade te repareren; een tegentreffer was voldoende om de finale te bereiken aangezien het uitgescoorde doelpunt dubbel telt. De ploeg van trainer Mourinho was alleen gevaarlijk met een vrije trap van Lampard (knap gered door Dudek) en een schot van Gudjohnsen dat vlak voor tijd net voorlangs ging. Chelsea ontbeerde creativiteit om de `rode muur' te slechten. De invallers Robben en Kezman konden het verschil ook niet maken. De oud-PSV'ers liepen zich stuk op de solide defensie van Liverpool.

De Portugees Mourinho vond na afloop dat ,,de beste ploeg heeft verloren''. Hij klaagde over het ongelukkige tegendoelpunt voor Chelsea. ,,Niemand weet of dat een goal was, zelfs de grensrechter niet.'' Zijn Spaanse collega Benitez moest erkennen dat Liverpool niet tot aanvallend voetbal was gekomen. ,,Als dat niet kan, moet je naar je mogelijkheden spelen en dat hebben we goed gedaan. Met dit publiek kun je net iets meer.''

Na het laatste fluitsignaal klonk het clublied `You'll never walk alone' en begon een spontaan volksfeest, dat alles te maken had met het trotse én treurige verleden van het `Feyenoord van Engeland'. Voor het eerst sinds het Heizeldrama in 1985, toen 38 fans van Juventus vlak voor de finale werden doodgedrukt door supporters van Liverpool, plaatsten The Reds zich voor de eindstrijd van het Europese hoofdtoernooi. Liverpool won de voorloper van de Champions League in 1977, 1978, 1981 en 1984. Toen het Britse vechtvoetbal nog toonaangevend was op de Europese voetbalvelden en niet verrijkt met spelers van het continent.

De Spaanse trainer Benitéz, vorig jaar met Valencia winnaar van de UEFA Cup, heeft een melting pot van Europese topvoetballers samengesteld. De Poolse doelman Dudek, de Finse mandekker Hyypia, de Duitse gatenvuller Hamann, de Tsjechische renpaarden Baros en Smicer, de Franse wervelwind Cissé en de Spaanse technici Luis Garciá en Xabi Alonso zijn de nieuwe helden van Liverpool, dat de laatste landstitel in 1990 behaalde en in 2001 met de UEFA-Cup een korte opleving had.

De afgelopen vijftien jaar voetbalde Liverpool in eigen land in de schaduw van Arsenal, Manchester United en sinds een paar seizoenen ook Chelsea. De vijfde plaats in de Premier League biedt geen garantie voor plaatsing voor de Champions League. De gloriedagen met sterren als Keegan, Dalglish en Toshack leken dan ook nooit meer terug te keren. Zoals de beroemde staantribune `Spionkop' om veiligheidsredenen is vervangen door een zittribune, een gevolg van de Hillsboroughramp van 1989 in Sheffield, waarbij 95 fans van Liverpool werden doodgedrukt.

Over drie weken hoopt voetbalminnend Liverpool de zwarte geschiedenis voor deels uit te wissen met de vijfde Europa Cup voor landskampioenen. In Istanbul wordt een armada van Liverpudlians verwacht.

Liverpool

1

Chelsea

0

Ruststand 1-0. 4. Luis Garcia 1-0. Scheidsrechter: Michel (Slw). Toeschouwers: 45.000. Gele kaart: Baros (Liverpool).