Leven zonder krant (dag 3)

Gisteravond lang tv gekeken zonder veel te leren. Nou ja, behalve dan dat je lang tv kunt kijken zonder veel te leren. Soms lijkt het gewoon overal hetzelfde. Aan het aantal kanalen kan het niet liggen. Bij een eenvoudig abonnement op digitale televisie zijn het er al zeker veertig. De bekende publieke en commerciële, een reeks buitenlandse en vooral veel doelgroepkanalen. Voor Turkse Nederlanders, voor tiener Nederlanders, voor natuurliefhebbers, voor mannen die graag naar `volwassen televisie' kijken. Dat laatste begint pas na elven. En lijkt ook weer overal hetzelfde.

Met de krant heb je dat ook wel eens, dat je moppert dat er `niets in staat'. Maar dat heb je dan in vijf minuten gezien en dan leg je hem weg. En je kunt desgewenst beginnen bij Frits Abrahams en dan naar de voorpagina. Of eerst het hoofdartikel. Bij de tv moet je op je favoriete onderdeel wachten.

Nu wordt veel ophef gemaakt over het kijken naar programma's on demand. Daar bedoelen ze dan betaaltelevisie mee (films die je al gezien hebt). Of breedband internet. Maar helaas, via internet tv kijken is terugkijken. Bijvoorbeeld als je midden in de nacht thuiskomt kun je nog even het Journaal zien. Handig. Als je tenminste je computer hebt aanstaan, geduld hebt bij het laden en genoegen wilt nemen met de mindere beeldkwaliteit en de bureaustoel. Maar Nova meteen kijken na het Acht Uur Journaal, en meteen daarna de samenvatting van de Champions League – dat is nog niet mogelijk.

Terugluisteren kan ook, schijnt. Gisterochtend in de auto viel ik midden in een reportage over het Britse onderwijs bij De Ochtenden, een radioprogramma dat vaak mooie reportages heeft. De presentatrice zei bij de afkondiging: ,,Als u dit programma nog eens rustig wilt beluisteren kunt u een cd bestellen door het overmaken van 8,50 euro naar...'' Een cd bestellen? Zouden mensen dát doen? ,,Of u kunt naar www.vpro.nl/de ochtenden.'' Dat laatste gisteravond even geprobeerd. Vond ik inderdaad een geschreven samenvatting van de uitzending, plus weer dat gironummer, maar het materiaal dat echt was te beluisteren was anders en ouder. Afijn, het zoeken na vijf minuten opgegeven want ik ben deze week een moderne mediaconsument en heb dus geen geduld. Zou ik trouwens de uitzending, als ik hem had gevonden, helemaal op mijn computer hebben afgeluisterd? Hmm. De charme van radio is dat je ondertussen ook iets anders doet. De computer mee in de auto dan maar? Of toch die cd?

Nee, het is makkelijker gezegd dan gedaan, leven zonder krant. Steeds meer mensen doen het, dus deze rubriek doet het deze week als testje. Het nieuws komt toch wel via de elektronische media, luidt de redenering. Dat is deels waar en het is revolutionair wat er allemaal mogelijk is. Maar als je echt wilt bijblijven... Snelle media kosten veel tijd.

Maar gisteravond was er toch wel íets interessants op tv? Netwerk en het geschiedenisprogramma Andere tijden hadden uniek materiaal over de oorlog aangekondigd. Jawel, maar op dat tijdstip was net Desperate Housewives bezig en het is bij veel hoger opgeleiden zo dat de werkende vrouw zich dan terugtrekt voor de televisie. Al is Desperate Housewives nog niet zo populair als Sex and the city, dat dinsdagse gebruik is gebleven. (Hier is door Net 5 marktonderzoek naar gedaan.) Laura Bush kijkt ook, onthulde ze zaterdag. Op basis van één aflevering geloof ik meteen dat deze serie over een Amerikaanse buitenwijk na een paar weken ontspannend werkt.

Maar ja, het nieuws en de achtergronden. Later op de avond dus nog maar even via uitzendinggemist.nl geprobeerd Andere tijden en Netwerk terug te kijken. Tevergeefs: voor de programma's van vandaag moet u tot morgen wachten. Vanochtend daarom even gebeld met de publieke omroep. Het zit zo: om technische redenen duurt het een paar uur voordat een tv-uitzending gereed is voor internet. Maar hier wordt aan gewerkt. Ik koop geen tweede tv.

    • Hans Nijenhuis