Jamie en turkey twizzlers

Sla kinderkookboeken open en je struikelt over gerechten die zijn vermomd en opgeleukt. Waarom is mij een raadsel.

Er mag wel een knutseltijd worden vermeld in plaats van de kooktijd. Het Voorlichtingsbureau Vlees heeft de brochure uitgegeven waarin wordt uitgelegd hoe je racewagentjes van brood en rookworst, worstgirafjes, worstmuizen en komkommerkrokodillen moet maken. Op Engelse scholen is onlangs, dankzij de woedeaanvallen van kok Jamie Oliver, de zeer populaire turkey twizzler, van het menu gehaald. Deze twizzler, die er uitziet als een bleke gekrulde hondendrol, bestaat voor 34 % uit kalkoenvlees. En de rest? Griezel mee. Er zijn in totaal 40 toevoegingen, waaronder kalkoenvel, varkensvet, suiker, bloem, water, mosterd-, uien- en tomatenpoeder, rooksmaak en de reut die de boel kleur en smaak geven (extracten) en een tijdje bij elkaar en goed houden zoals, stabilisator, conserveringsmiddel en zeven E-nummers, te weten 160, 951, 304, 307, 330, 300 en 162. Dankzij alle commotie wordt nu door supermarkten overwogen de Turkey Twizzlers uit de handel te nemen. Er blijft trouwens genoeg te snaaien over. De Britten zijn kampioen snackers. Gemiddeld eten ze per persoon per jaar 372 snacks. Vandaag een recept voor een snack uit eigen keuken: sandwiches die worden gemaakt met sneetjes wit of bruin brood waarvan de korsten eventueel worden afgesneden. Pureer de gerookte kipfilet met behulp van een keukenmachine of snijd of hak het vlees zeer fijn. Maak de lenteuitjes schoon. Verwijder het buitenste vliesje, de worteltjes en het lelijke deel van het groene loof. Snijd de uitjes in dunne ringetjes. Snijd de gewassen komkommer in dunne plakjes. Meng de zure room, het citroensap en de uiringetjes door de gepureerde kip. Breng op smaak met peper. Besmeer de boterhammen met dit mengsel. Leg op de helft van de besmeerde boterham wat mosterkers, radijskiemen of slablaadjes en plakjes komkommer. Leg de overgebleven boterhammen met de met kip besmeerde kant hier bovenop. Snijd de boterhammen tweemaal diagonaal door, zodat er sandwich-driehoekjes ontstaan.

Vrijdag: Conte Negroni.

Nodig: 1/2 gesneden wit of bruin brood; ca. 200 g gerookte kipfilet; 2 eetl. zure room; 1 eetl. citroensap; versgemalen peper; 1/2 komkommer; 2 lente/bosuitjes; 1 zakje mosterdkers of andere kiemgroente of een handje knapperige slablaadjes

    • Anne Scheepmaker