Italiaans onderzoek ABN Amro

De Italiaanse beurswaakhond Consob onderzoekt de recente inkoop van aandelen Antonveneta door ABN Amro. Het onderzoek is gestart na een klacht van ABN Amro-rivaal Banca Popolare di Lodi.

ABN Amro en Lodi vechten sinds eind maart om de controle van Antonveneta.

De Consob bekijkt of ABN Amro aandelen Antonveneta heeft gekocht voor meer dan 25 euro per stuk, de prijs die de Nederlandse bank heeft geboden voor de bank uit Padua. ABN breidde de afgelopen weken het belang in Antonveneta uit van 12,7 procent tot 20,7 procent terwijl het aandeel op de beurs van Milaan boven de 25 euro noteerde. Antonveneta kostte vanmorgen 25,75 euro en reikte afgelopen maand even tot 27,80 euro.

Lodi heeft de Consob gevraagd twee transacties te bekijken omdat – zo stelt het in een brief die in handen is van het Britse persbureau Reuters – het niet kan geloven dan beleggers hun aandelen voor 25 euro verkochten. Lodi zelf heeft sinds maart zijn belang uigebreid van 5 naar 29,5 procent. ABN Amro zegt dat het de aandelen wel voor 25 euro heeft gekocht.

De Consob onderzoekt ook al of Lodi samenwerkt met andere aandeelhouders in Antonveneta en of deze groep meer dan 30 procent heeft in de bank. Als dat zo is moet Lodi een contant bod uitbrengen op Antonveneta dat hoger ligt dan het bod van ABN. Analisten geloven niet dat Lodi dit kan betalen. Lodi bracht vorige week een bod uit op de bank van 26 euro per aandeel, maar volgens analisten ligt de waarde van het bod – dat vooral bestaat uit obligaties en aandelen – tussen de 23 en 24 euro.

Vanmorgen werd ook bekend dat de Italiaanse centrale bank een brief heeft gestuurd aan de Europese Commissie over de gang van zaken rond de overnamestrijd. De commissie stuurde vorige week zelf een brief naar Rome nadat bleek dat Lodi begin april toestemming kreeg om het belang in Antonveneta te verhogen tot 30 procent en ABN Amro – tot eind vorige week – niet. De commissie wilde vanmorgen nog niets over de inhoud van de brief zeggen.

Verder was het de bedoeling dat de administratieve rechtbank in Italië vandaag uitspraak zou doen over de klacht die ABN vorige week indiende tegen de centrale bank in verband met het uitblijven van dezelfde toestemming. De uitspraak is echter uitgesteld.