In Fort Europa

Nadat de Duitse documentairemaker Andreas Voigt al in diverse films de fragiele grens tussen Duitsland en Oost-Europa en de grenzen van de Europese Unie in beeld bracht, besloot hij in Invisible - Illegal in Europe zijn thema een wijder kader te geven. Gedurende een jaar volgde hij vijf mensen uit alle uithoeken van de wereld die in alle uithoeken van Europa een bestaan proberen op te bouwen. Hij koos daarbij zonder onderscheid voor zowel politieke als economische vluchtelingen, filmde in politiecellen, opvangkampen en zelfgebouwde onderkomens in de bossen. Doordat hij gedurende een langere periode materiaal kon verzamelen, was hij in staat om zijn verhaal met een uitgekiende montage zonder tussenkomst van belerende voice-overs te vertellen. Dat geeft de film ondanks zijn niet bijster originele onderwerp, toch veel zeggingskracht. Zonder papieren ben je niemand in Europa, is een van de conclusies. Onthutsender is misschien om te zien dat hoe strakker Fort Europa zijn grenzen sluit, des te wanhopig vindingrijker mensen worden om daar doorheen te breken. Algerijn Oumar zwom met een van lege waterflessen gemaakt zwemvest de Middellandse Zee over. Vragen blijven er ook over: of de regisseur geen enkel verschil ziet tussen goudzoekers en mensen die voor hun leven moeten vrezen? Of beweert hij met de geschiedenis van Oumar dat mensen die bereid zijn om hun leven op het spel te zetten, niet zo iets ordinairs als gelukszoeken verweten mag worden? DL

Invisible - Illegal in Europe. Regie: Andreas Voigt. In: 20 bioscopen. CinemaNet-bioscopen. Voor meer informatie: www.cinemadelicatessen.nl