Hoop op blijvende vrede

In deze documentaire zijn bijna uitsluitend kinderen te zien. Toch is Nadavs vrede die morgenavond wordt uitgezonden absoluut geen kinderfilm. De 12-jarige Israëlische jongen Nadav uit Jeruzalem komt tot de conclusie dat vrede tussen de joden en arabieren alleen maar tot stand kan komen als kinderen van zijn leeftijd met elkaar discussiëren en spelen. Wat volwassenen al 52 jaar niet lukt, moeten kinderen wel voor elkaar krijgen.

Tot die gedachte kwam hij na een zomer vol aanslagen en nadat hij voor zijn ogen een bus met schoolkinderen zag ontploffen. Nadav besluit iets aan de situatie te doen en richt de vredesbeweging Peace for the Future op. Hij weet dat daar veel geld voor nodig is. Daarom gaat hij op zoek naar donateurs die zijn beweging steunen. Als joodse en Palestijnse kinderen begrijpen wat vriendschap is, zullen zij geen oorlog met elkaar voeren, is zijn devies.

We zien hem met drie schoolvriendjes het idee uitwerken, geldschieters zoeken en afspraken met andere vredesorganisaties maken. Hij komt in contact met de 13-jarige Palestijnse Mai die ook vrede tussen Israël en de Palestijnen wil. Ook volgen we hem als hij contact heeft met liberale leden in de Knesset en contact legt met prominente Palestijnen die voor vrede zijn.

Hij krijgt het voor elkaar een groepje vriendjes en Palestijnse kinderen een aantal keren bij elkaar te laten komen in het New Imperial Hotel. Ze doen er spelletjes, communiceren met elkaar in het Engels, leren elkaar backgammon, jongleren en overhoren elkaar de hoofdsteden van Europa.

Door de terreuraanslagen en represaille van het Israëlische leger brokkelt het vredesinitiatief van Nadav steeds verder af. De Palestijnse jongens en meisjes mogen de grensposten niet meer passeren en zijn Israëlische vriendjes zoeken excuses om niet meer naar het hotel te komen. De lust wordt nog minder als bij een zelfmoordaanslag 15 doden onder wie zes kinderen en tachtig gewonden zijn gevallen. Als ook de lopende vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël zijn gestopt, blijven Mai en Nadav als enige over. Hij bezoekt haar thuis en ervaart aan Palestijnse kant de agressie bij de Israëlische controleposten. Toch geven ze niet op en besluiten contact te houden. Een sprankje hoop rest.

Nadavs vrede, donderdag, Humanistische Omroep, Ned.1, 23.05-24.00u.

    • Markus Meulmeester