GALERIESELECTIE

Armen Eloyan

De schilderijen van Armen Eloyan gaan over onderwerpen als nazisme, racisme en extremisme. De voorstellingen tonen een afschrikwekkende wereld vol wreedheden, die is weergegeven in een aantrekkelijke stijl. De toeschouwer wordt zo tegelijkertijd afgeschrikt en aangetrokken. Eloyan, een gevluchte Armeniër die zich in 1997 in Nederland vestigde en nu aan de Rijksakademie studeert, mengt in zijn werken zijn persoonlijke ervaringen met historische gebeurtenissen. In De Praktijk toont hij zijn recente olieverfschilderijen.

Schilderijen van Armen Eloyan. 7 mei t/m 8 juni in De Praktijk, Lauriergracht 96, A' dam. Di t/m za 13-18u.

Desmond Morris

Het grote publiek kent Desmond Morris in de eerste plaats als schrijver, televisiepersoonlijkheid en zoöloog. Minder bekend is dat de Engelsman al vanaf zijn zestiende surrealistische schilderijen maakt in een stijl die sterk aan Dali doet denken. Als kind werd Morris geïnspireerd door de vondst van een 17de-eeuws boek met de titel De Vergelijkende Anatomie van Magen en Darmen en een oude microscoop met een verzameling objectglaasjes. De abstracte patronen, vormen en kleuren die hij zag verwerkte hij in zijn zogenaamde `biomorfische' schilderijen.

Schilderijen en tekeningen van Desmond Morris. 7 mei t/m 4 juni in Galerie Witteveen, Keizersgracht 429, A' dam. Wo t/m za 13-17u30.

Michiel van der Zanden

Kunstenaar Michiel van der Zanden, in 2003 een van de finalisten van de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, gebruikt voor zijn schilderijen 'samples' uit de hedendaagse beeldcultuur. Zo liet hij zich inspireren door reclames en computergames. In zijn recente werk spitst hij zich toe op de wereld van de miniatuurbouw. Van Zanden schilderde maquettes en plastic poppetjes op zo'n manier dat de toeschouwer direct doorheeft dat hij naar een nepwereld kijkt: een nabootsing van een nabootsing.

T/m 28 mei in Galerie Ayac's, Keizersgracht 166, A' dam. Vr en za 13-17u30.

Albert van Westing

In 2004 verbleef Albert van Westing een half jaar in Italië, waar hij zich liet inspireren door de collectie van het Archeologische Museum in Napels. De antieke beelden van herten en atleten dienden als voorbeeld voor zijn nieuwe fotoserie Vechten en Rusten, waarop naakte mannen de poses van de sculpturen aannemen. De fotowerken zijn op een voor Van Westing kenmerkende manier totstandgekomen: de grofkorrelige zwart-witopnames zijn sterk uitvergroot en afgedrukt op aquarelpapier, waardoor de beelden een zachte, poederachtige uitstraling krijgen.

fotowerken van Albert van Westing. T/m 5 juni in Motive Gallery, Elandsgracht 10, A' dam. Wo t/m za 13-18u.

Ditty Ketting

In 1980 studeerde Ditty Ketting af aan de kunstacademie in R' dam. Sinds die tijd heeft ze een omvangrijk oeuvre van schilderijen opgebouwd dat draait om kleur, licht en ruimte. Haar abstracte werken zijn vaak opgebouwd uit verticale banen die ritmisch zijn neergezet volgens bestaande kleurordeningen. Naar aanleiding van haar 25-jarige jubileum als kunstenaar heeft MKgalerie een klein overzicht van Kettings werk samengesteld. Ook verschijnt er een nieuwe publicatie over haar werk.

Schilderijen Ditty Ketting t/m 22 mei MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, R' dam. Wo t/m zo 13-18u.

En verder

Tekeningen van Marcel van Eeden t/m 28 mei Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A' dam; schilderijen van Hans Broek t/m 14 mei galerie Torch, Lauriergracht 94, A' dam; installatie Michiel Kluiters t/m 16 mei in Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, A' dam; schilderijen Kiki Lamers t/m 14 mei Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A' dam; foto's Harold Strak t/m 15 mei Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A' dam;

divers werk van Marc Mulders t/m 14 mei Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; assemblages van Ossip t/m 22 mei Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; video van Igor Sevcuk en installatie Clarissa Baldwin t/m 21 mei Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen; collages Donya Saed & Markus Selg t/m 22 mei Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R' dam.