FRANKRIJK

Larry Towell/foto's

De Canadese dichter, boer, musicus en fotoverslaggever, lid van Magnum, Larry Towell maakte vanaf 1997 meerdere fotoreportages in Palestina waarmee hij in 2003 de Henri-Cartier-Bresson prijs won. De beelden die hij mee terugbracht, tonen geen armzaligheid en zijn niet sensationeel. Ze tonen zonder omhaal en met grote kracht de onontkoombare gevolgen van gewelddadigheid zowel voor het land als voor de geest. De zwart/wit foto's worden getoond op de klanken van de moëddzin, joodse gezangen en gebeden en oorlogsgeluiden. ,,Vroeger was ik bang voor de hel'', aldus de fotograaf. ,,Maar na wat ik daar gezien heb, geloof ik dat ik in staat ben in de hel te overleven''.

No man's land t/m 6 aug in de Fondation Henri- Cartier-Bresson, 2, impasse Lebouis, Parijs, dag beh ma en di 13-18u, za en zo 11-18u45, 0033-156802700.

Jazz

Het kleine, intieme jazzfestival L'Esprit jazz wil een zekere bloeitijd van de jazz in Saint-Germain-des-Prés weer opvatten: de tijd dat Miles Davis daar aan de arm van Juliette Gréco rondhuppelde. Het festival organiseert concerten op de meest kenmerkende plekken van de buurt zoals de Eglise Saint-Germain-des Prés, de Eglise Saint Sulpice (Golden Gate Quartet op 12 Mei), de Caserne des Pompiers du Vieux-Colombier (een bal op 7 Mei met het swing Orchestre de Jazz de l'Ile de France), de Kiosque du Jardin du Luxembourg (het ensemble de Jazz de la Sorbonne op 11Mei), debatten in het Café des éditeurs vanaf 8 Mei en exposities.

L'esprit jazz t/m 14 Mei in Saint-Germain-des-Prés, Parijs 0033-892683622 en www.espritjazz.com

En verder

Ten Chi, dansspektakel van Pina Bausch t/m 16 mei in het Théâtre de la Ville, Parijs 0033-142742277; 50e Salon d'art contemporain de Montrouge t/m 18 Mei, 2, Place Emile-Cresp, Montrouge, 0033-14612 7570; Brésil Indien-les arts des Améridiens du Brésil t/m 25 jun Grand Palais, Parijs www.rmn.fr